Katsomosta käsin kommentoitua

Ensin ajattelin, etten kommentoi mitenkään...mutta jos nyt kuitenkin.  Vaikka tällee politiikan penkkiurheilijana.

Perussuomalaisilla oli viikonloppuna (14.-15.8) puoluekokous Seinäjoella. Koko johtoporukka meni uusiksi.

Jussi Halla-ahon ilmoitettua ettei ole enää käytettävissä puheenjohtajaksi, oli latu auki uudelle puheenjohtajalle. Mikään yllätys ei ollut se, että tuohon vaativaan pestiin valittiin selkein numeroin ensimmäisellä kierroksella, 774 ääntä, kansanedustaja Riikka Purra. Vaalissa hän voitti muut ehdolla olleet Sakari Puiston (252 ääntä), Ossi Tiihosen (181 ääntä) ja Kristiina Ilmarisen (7 ääntä). 

Edellisestä puoluejohdosta joutuivat väistymään Arja Juvonen, Juho Eerola ja puoluesihteerin paikalta Simo Grönroos. Purrahan oli aiemmin 1.vpj.

Muut valinnat:

1.vpj. ked. Leena Meri

2.vpj. ked. Mauri Peltokangas

3.vpj. ked. Sebastian Tynkkynen

puoluesihteeri Arto Luukkanen

En sen kummemmin ota valittuihin henkilöihin kantaa. Heidät on valittu tehtäviinsä puoluekokouksen päätöksellä ja sillä siisti. Onnea pesteihinne!

On kuitenkin mielenkiintoista se, että jokin muuttuu aina kun henkilöitä valitaan. Niin nytkin. Ei välttämättä se ns. iso linja. Siitä tuntuu olevan selkeä näkemys joka käsitykseni mukaan vahvistui noilla valinnoilla entisestään. 

Uusi puheenjohtaja piti sunnuntaina 15.8 2021 linjapuheensa. Seuraavat kursiivilla olevat lainaukset ovat tuosta puheesta ja linkistä (Suomen uutiset 15.8 2021)

Jo aiemmin Purra on nostanut esille maahanmuuton tärkeyden puolueelle. Nyt hän toisti tämän: "Puolue, joka ei ole valmis kiristämään suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa, ei voi olla perussuomalaisten kanssa hallituksessa."

Hän selventää ja avaa puolueen tavoitteita näin: "Haluamme muutoksia rajapolitiikkaan ja niin sanottuun humanitaariseen ja sosiaaliseen maahanmuuttoon. Voimassa olevan tavoitteen mukaisesti tavoitteemme on nolla turvapaikanhakijaa, kuten Tanskan sosiaalidemokraattivetoisella hallituksella. Haluamme kiristyksiä perheenyhdistämiseen ja muihin maamme haitallisiin vetovoimatekijöihin. Haluamme tiukennuksia kansalaisuuden saamiseen. Suomen kansalaisuutta tulee arvostaa ja vaalia eikä jakaa kuin ilmaisia ämpäreitä."

Siinä siis ehtoja ja käsittääkseni kynnyskysymys. Eli jos muut puolueet eivät ole ehtoon tai ehtoihin valmiita, hallitusyhteistyötä ei synny. Ei tunnusteluja, puhumattakaan yhteisestä hallituksesta. Yksin on huono muodostaa hallitusta...jos siis sellaiseen ylipäätään on tavoite. 

Sikäli reilua on kertoa nuo ehdot etukäteen. 

Käykö uudistunut puoluejohto sitten keskusteluja EU:sta ja eurosta? Ollaanko niistä valmiita joustamaan? No ei varmasti. 

Mistä sitten löytyy "kauppatavara" ? Sieltä mistä olen sen ennustanutkin löytyvän. Talous- ja työllisyyspolitiikasta. 

Mutta...

Jos niistä aletaan käymään kauppaa. niin onnea, viisautta ja menestystä sille tielle. Ihan vilpittömästi. On meinaan kokemusta. Kiky kun ei ollut varsinaisesti mikään suurten ilonpyrskähdysten aihe edellisellä vaalikaudella. Itse asiassa se yhdistettynä maahanmuuttokriisiin aiheutti perussuomalaisten kannatuksen romahduksen. Ja kentän vihan. Totta helvetissä minä tämän tiedostin. Olin sen verta monesti sylkykuppina turuilla ja toreilla. Siellä ei kansanedustajia aina näkynyt. Siis omia.

Koska Suomi on yhteisvaluutta euron jäsen, työvoima joustaa, ei raha. Silti, meillä on helvetillisen vaikeata tehdä niitä toimia jota tämä eurossa eläminen vaatisi. Jotta meidän kustannuskilpailukykymme pysyisi kilpailijamaiden kyydissä. Ja jotta se olisi jopa parempi. 

Kun perussuomalaiset saavat kannattajia sekä duunareista että yrittäjistä, niin millaista pitäisi työllisyys- ja talouspolitiikan olla, ettei jompi kumpi suutu? En minä tiedä...tai sanotaan nyt niin että tiedän kyllä, mutta en kerro. Ei ole minun tehtäväni neuvoa. Mutta on tehtävä valintoja ja se tuo väistämättä ihan saman ongelman esille kuin mikä oli meillä Sipilän hallituksessa. 

Purran puheen parasta antia oli mielestäni tämä kohta: "Työllisyyden parantaminen on välttämätöntä. Tämä ei ensisijaisesti tarkoita veronmaksajan rahalla tehtäviä työllistämistoimia, jotka kustantavat enemmän kuin hyödyttävät, vaan yksityiselle sektorille syntyviä työpaikkoja. Mikään yksittäinen työllisyystoimi, sen paremmin pehmeä kuin kova, ei mene sen edelle, että yritysten on Suomessa välttämätöntä kyetä toimimaan ja kasvamaan."

..."ei ensisijaisesti veronmaksajien rahoilla tehtäviä työllistämistoimia" Tuota voi tulkita monin tavoin, mutta itse tulkitsen sen viestiksi vasemmalle laidalle. Löytyykö tuon viestin perusteella mahdollinen kumppani sieltä vai jostain ihan muualta? Jep.

Se mitä koitan tässä myös sanoa, on että oppositiosta käsin voit esiintyä suoraselkäisenä, oman tien kulkijana. Mutta kun teet sen hallituspuolueen edustajana, syntyy ongelmia. Kas kun hallituksessa ei voi poimia vain rusinoita pullasta. Kivikin on nieltävä. Hallituksen työ perustuu sen nauttimalle eduskunnan luottamukselle, eduskunnan enemmistön luottamukselle kun asiaa tarkennan. 

Vasta valittu pj Riikka Purra linjapuheessaan: "Myöskään hallitukseen perussuomalaiset ei mene ensisijaisesti solmimaan ystävyyssuhteita eikä työn tarvitse olla kivaa."

On helppoa selittää äänestäjälle hallituspuolueen kansanedustajana, että minä tein aloitteen ja jopa sain määrärahan läpi johonkin kantatie 12345:een. Mutta annas olla kun joudut selittämään miksi jostain leikataan. Eipä olekaan enää kivaa.

Ei hallituksessa työskentely ole pääasiassa lainkaan kivaa. Hallituksessa, jossa yritetään taittaa velkaantumista, nostaa työllisyysastetta ja parantaa taloutta, ei ole kivaa. Ja en usko, että koronan. kehysten rikkomisen ja massiivisen velanoton jäljiltä seuraavalla ja sitä seuraavilla hallituksilla on niilläkään mitenkään kivaa. Det är inte kiva i regeringen. 

Hallitusvastuussa punnitaan yksittäinen edustaja ja puolue. Sen joko kestää tai sitten tulee äitiä ikävä. Perseen pitää kestää merivettä. Tuiskussa ja tuulessa puolustat hallituksen esityksiä. Tai sitten lähdet kävelemään hallituksesta. 

Joo, oppositiosta voi vaikuttaa. Hieman. Sen paine voi tuoda muutoksia politiikkaan, mutta kyllä päätökset tehdään aina hallituksessa. Myös väärät.

2023 on seuraavat eduskuntavaalit ja niihin PS menee nyt valitulla johdolla. Voi olla että menestyvät hyvinkin. Itse toivon heille niin hyvää tulosta, ettei vastuuta kerta kaikkiaan pääse pakoon. Sitten onkin enää jäljellä nuo kysymykset joita tuossa edellä toin esille. Mistä käydään kauppaa ja kenen kanssa? 

Good luck!










Kommentit

  1. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9ff52d76-dc85-483e-aeb6-bea649c85985

    VastaaPoista
  2. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/40241b90-6723-4296-bea3-00f003022bd5

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit