Aluevaalit- äänestääkö vai ei?
Sitäpä olen tässä pohtinut, että äänestääkö vai ei. Tulevissa aluevaaleissa siis.
Toisaalta koen, että se on ikään kuin velvollisuus ja toisaalta kyse on todella tärkeistä asioista, joissa uusissa aluevaltuustoissa päätetään.
Mutta...
en halua antaa ääntäni niille, jotka pyrkivät vain miellyttämään äänestäjiä puhumalla kauniita ja lupaamalla kaiken säilyvän. Eivätkä kerro mistä rahat kaikkeen otetaan.
HS:n Teemu Muhonen oli taas kerran tehnyt tutkivaa journalismia(HS 16.12) ja se oli mielenkiintoista luettavaa. Jutussa puhutaan siitä kuinka puolueiden aluevaaliohjelmat johtavat äänestäjiä harhaan, räikeästi.
Linkki: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008458903.html
Lainaus: "Alueet saavat miltei koko rahoituksensa valtiolta, joten niiden pitää pärjätä valtion myöntämällä rahasummalla."
Kuinka hyvin tämä on sisäistetty? Kirjoitin aiheesta blogin 1.10 ja toin jo silloin esille kustannukset.
Lainaan uudestaan hallituksen omaa esitystä:
Ote hallituksen esityksestä s.233: "Uudistuksen toimeenpano ei alentaisi automaattisesti sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen menoja." Lisää samalta sivulta: "THL:n arvion mukaan väestön palvelutarpeen kasvu aiheuttaa 2020-luvulla noin 1,2–1,3 prosentin vuotuisen kasvupaineen sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin."
"THL on arvioinut että sosiaali- ja terveydenhuollon menot kasvavat reaalisesti noin 17 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Alueelliset erot arvioiduissa menojen kasvuissa ovat merkittävät johtuen erityisesti väestörakenteen muutoksista. Palvelutarpeen lisäksi menoja kasvattavat muun muassa palkat ja hinnat."
Alleviivattuna olennainen asia!
Kun tähän yhtälöön liitetään se fakta, että monilla alueilla, erityisesti Kymenlaaksossa, väestö ikääntyy ennätystahtia ja muuttotappio vie samaan aikaan maksajia eli verotettavia työntekijöitä pois alueelta, on yhdistelmä aivan kohtalokas.
Otetaan siksi tähän vielä toinen lainaus hallituksen omasta esityksestä: ""Uudistuksen avulla tavoiteltava julkisen talouden menojen kasvun hillintä edellyttäisi kunkin hyvinvointialueen väestön sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelutarpeiden ymmärtämistä ja sen mukaista voimavarojen kustannusvaikuttavaa kohdentamista sekä tehokkaan palvelutuotannon pitkäjänteistä, kyvykästä johtamista. "
...KUNKIN hyvinvointialueen väestön sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelutarpeiden ymmärtämistä ja sen mukaista voimavarojen kustannusvaikuttavaa kohdentamista sekä tehokkaan palvelutuotannon pitkäjänteistä, kyvykästä johtamista. "
Palaan tuohon Teemu Muhosen juttuun. Hän kirjoittaa: "Parannuslistojen sijaan monilla ikääntyvillä alueilla tullaan kamppailemaan, jotta palvelut pystytään pitämään edes nykyisellä tasolla. Edessä saattaa olla myös leikkauslistojen laatimista. Valtio nimittäin korvaa vastaisuudessa alueille palvelutarpeen kasvusta aiheutuvat menot vain 80-prosenttisesti.
Tämä ei puolueiden ohjelmista välity lainkaan, vaikka puolueet luonnollisesti tuntevat rahoitustilanteen."
Sipilän hallituksen sote kaatui, kuten niin moni yritys sitä aiemmin.
Sipilän hallituksen tavoite oli kuitenkin pyrkiä leikkaamaan myös menokäyrää (kts. kuva alla), 3 mrd. €
Nykyisellä hallituksella ei ole tuollaista tavoitetta lainkaan vaan se on ns .korkeimman kädessä. Vastuu mahdollisista säästöistä on alueilla itsellään eli heidän osaamisesta on kiinni se kuinka hyvin- tai huonosti siinä onnistutaan.
Kun siis vaikkapa Kymsote esittää säästölistojaan, olisi hyvä tai suorastaan velvollisuus kertoa millä ne korvataan jos ei niitä hyväksy. Ja mielellään realistisia vaihtoehtoja.
Sellainen yhtälö ei vaan toimi, että jatketaan kuten ennenkin ja mistään ei saa leikata kustannuksia. Samaan aikaan kun rahamäärä jolla tämä kaikki pitää tehdä, pitää pysyä annetuissa kehyksissä. Eli valtio antaa rahan jolla pitää pärjätä!
Äänestän sellaista ehdokasta, joka uskaltaa tuoda näitä asioita esille ja kertoa myös ikävät uutiset, eli sen mistä joudutaan luopumaan. Tuuleen huutajia en äänestä.
Ja jos sellaista ei löydy, äänestän jaloillani. Ikävää jos siihen päädyn.
PS. Saman asian nostaa esille ETLA Maaseudun tulevaisuuden uutisesssa (MT 28.12 2021)
Kommentit
Lähetä kommentti