Löytyykö yhteistyö, Kymenlaakso?

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit käytiin eilen. Tai varsinainen äänestyspäivä oli silloin.

Onnittelut kaikille läpimenneille ja kiitos ehdolle asettuneille demokratian sotureille. 

Muutama huomio sekä valtakunnallisesti että alueellisesti, Kymenlaaksosta.

Valtakunnallisesti tulos oli mielenkiintoinen. Kolme suurta (KOK, SDP ja KESK), kolme keskisuurta ja kolme pientä puoluetta. Toki on myös hyvä nostaa esille ryhmästä MUUT, VKK, joka sai peräti kymmenen aluevaltuutettua.

Äänestysvilkkaus oli nolo. Todella umpisurkea 47,5 %. Ei kiinnostanut asia. Äänioikeutettuja oli näissä vaaleissa peräti 3 927 728, ja tuosta joukosta tätä oikeuttaan käytti vain 1 857 391 äänestäjää.

Miksei? Oliko vaalien teema liian outo? Eivätkö puolueet kyenneet sanottamaan vaaliteemoja riittävän selkeällä tavalla? Kyse oli kuitenkin meille kaikille äärimmäisen tärkeistä asioista, sosiaali-, ja terveyspalveluista ja palo- ja pelastustoimesta. Ja ei lähde väki liikkeelle. Höh!

Oliko vaaliähkyä? Voi olla. Kuntavaalit kesällä ja nyt aluevaalit. Ja eduskuntavaalit on ihan tuossa nurkan takana.

Eniten tästä vaalinihkeydestä kärsi Perussuomalaiset. Tulos koko maassa 11,1 % ja tuloksena vasta 4.sija. Se on aivan varmasti pettymys puolueelle ja sen kannattajille. Itse ajattelen niin, että PS yritti tehdä näistä yleisvaalit, eduskuntavaalien tapaan. Mutta se kuuluisa mainos bensan hintaan keskittyen ei ollut mikään täysosuma. Se oli mielestäni hölmö vaalitaktisessa mielessä. Väärät vaalit tuolle mainokselle.

PS pärjää vain silloin kun se saa jopa nukkuvankin porukan liikkeelle ja ennen kaikkea turuille ja toreille. Se on The Toripuolue. Nyt siltä vietiin sukat jaloista.

Keskusta yllätti! En olisi kuunaan päivänä uskonut sen saavan noin hyvää tulosta. Puoluetta on oltu hautaamassa koko kuluneen vaalikauden ajan. Ja sitten tuollainen tulos, 19,2 % ja kolmas sija, niukasti kakkoseksi sijoittuneen SDP:n(19,3%) takana. Annika Saarikolle loistava lähtölaukaus eduskuntavaaleihin ja tukevaa selkänojaa loppukaudeksi hallitukseen. 

SDP oli siis kakkonen. Sekin oli yllättävän kova tulos. Hallitusvastuu on pääsääntöisesti huono lähtökohta millekään vaalille. Silti SDP pärjäsi näin hyvin. Minusta tätä selittää, ainakin osin se, että heillä oli ehdokkaina varsin paljon sote-puolen ammattilaisia ja juuri nämä pärjäsivät henkilökohtaisissa äänissä todella hyvin.

Muutenkin voi sanoa, että aluevaltuustoihin äänestettiin merkittävä määrä lääkäreitä, sairaanhoitajia ja muita terveydenhuollon ammattilaisia. Ja jopa niin, että nämä olivat paikka paikoin ääniharavia ohi istuvien kansanedustajien.

On muuten mielenkiintoista se, että kun  on oltu kovin huolissaan jääviydestä, kun kuntavaaleissa kunnan työntekijät ovat ehdolla ja heitä valitaan valtuustoihin, niin miten mahtaa olla tilanne nyt? Tuleeko jääviysongelmia? Eteen tullee tilanteita jossa osa aluevaltuutetuista on työsuhteessa päätöksenteon kohteena olevaan toimijaan, hyvinvointialueeseen. 

Kokoomus voitti nämä ensimmäiset aluevaalit, selkeästi 21,6 % kannatuksella. Sielläkin oli ehdolla paljon terveydenhuollon ja palo-ja pelastustoimen ammattilaisia, jotka pääsivät nyt päättämään näistä asioista.

Minä toivon, että KUN se tiukka paikka tulee ja se tulee varmasti, on jokaisella valtuutetulla kirkkaana mielessään se mihin raha riittää. Siis se mikä valtiolta alueille tulee. Sillä pitää pärjätä. 

Entäs sitten Kymenlaakso? No moni valituksi tullut on nyt vakuuttanut hoitavansa Kymenlaakson asioita, yhteistyössä. Hyvä. 

Ennustus: Mikäli mennään kuten aina ennen on menty, niin ensimmäinen riita syntyy silloin kun toinen saisi jotain ja toinen menettää jotain. Vaikka yhteinen etu olisi se, että kaikki eivät voi saada kaikkea, niin suurempi kysymys on se onko tämä "kaikkea", pohjoisessa vai etelässä. 

Etelä-Kymenlaakso sai muuten enemmistön aluevaltuustoon luvuin 30-29. Kouvola olisi toki toivonut tuon olevan tasan toisinpäin. Mutta hei, eihän sillä pitäisi näinkään päin olla mitään väliä jos ollaan yhteisellä asialla vai mitä?

Kymenlaakso on kaksinapainen maakunta. Ja silloin katoavat puoluerajat ja tilalle tulee Kouvola-puolue ja Eteläisen Kymenlaakson-puolue. Mieluummin pidetään oman kulmakunnan puolta kuin puoluesisaren tai -veljen. 

Annetaan nyt kuitenkin uusille aluepäättäjille mahdollisuus näyttää ennustukseni täysin vääräksi.

Voi kun olisin väärässä. 







Kommentit

Suositut tekstit