Vielä kerran vaaleista

 Olen tutustunut aika moneen vaalikoneeseen. Ja etsinyt vastauksia.

Minua kiinnostaa tulevissa aluevaaleissa oikeastaan vain yksi asia: Miten raha, joka valtiolta alueille jaetaan, saadaan riittämään kaikkeen olemassa olevaan saatikka uuteen?

Siihen kysymykseen kulminoituu mielestäni vaalien ydin. Silti, olen pettymyksekseni saanut huomata, että moni ehdokas, aivan liian moni, on ehdolla sellaisella asenteella kuin huomista ei olisi olemassakaan.

"Jos äänestät minua, pidän meidän alueen puolta". Hyvä. Mutta mitä tämä lupaus tarkoittaa? Ilman verotusoikeutta. Tai koskemista olemassa oleviin palveluihin ja/tai rakenteisiin? Ettei nyt tulisi luvatuksi jotain mitä ei voi millään realistisella tavalla lunastaa.

Muutama "pointti":

- Rahoitus uusille hyvinvointialueille tulee jatkossa valtiolta

- Rahaa jaetaan jokin tietty määrä määritellyillä kriteereillä ( HE rahoituksesta)

- hyvinvointialue on itse vastuussa siitä miten hyvin raha riittää ja mihin se riittää eli miten sitä käytetään


Muistutan taas kerran tästä: ""THL:n arvion mukaan väestön palvelutarpeen kasvu aiheuttaa 2020-luvulla noin 1,2–1,3 prosentin vuotuisen kasvupaineen sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin."

"THL on arvioinut että sosiaali- ja terveydenhuollon menot kasvavat reaalisesti noin 17 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Alueelliset erot arvioiduissa menojen kasvuissa ovat merkittävät johtuen erityisesti väestörakenteen muutoksista. Palvelutarpeen lisäksi menoja kasvattavat muun muassa palkat ja hinnat."

Tuo on siis suora lainaus s.233: Hallituksen esitys eduskunnalle hyvinvointialueiden perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi sekä Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjan 12 ja 13 artiklan mukaisen ilmoituksen antamiseksi.

En ole  itse keksinyt tätä huomiota vaan lukenut sen hallituksen omasta esityksestä. 

Kuinka moni ehdokas on lukenut edes osan hallituksen sotelaista

Kun luen siis ehdokkaan lupauksia siitä, että "meidän kulmilta ei saa lopettaa mitään palveluja tai että niitä pitää entisestään tuoda lisää", niin minä kysyn, että miten sen aiot tehdä?

Ja siitä vastauksesta riippuu täysin se, äänestänkö vai en. Tulevalla aluevaltuustolla on edessään äärimmäisen vaikeat ajat ja päätökset. Sen soisin kaikkien ehdolla olevien sisäistävän.

Ei liene tarpeen muistuttaa millainen on Kymenlaakson väestökehitys; ikääntymisineen ja muuttotappioineen. Kun tämän yhdistää jatkuvasti kohoaviin kustannuksiin ja tulevaan rahoitukseen, päästään yhtälöön joka tulee olemaan todella vaikea. En sano mahdoton, koska en halua pelotella.

Muuten olen sitä mieltä, että tässä uudistuksessa tällä tavoin toteutettuna ei ole juurikaan mitään mieltä. 

Tsemppiä vaan kaikille ehdokkaille! Niin ja rohkeutta puhua asioista etukäteen suoraan. Arki koittaa heti.





Kommentit

Suositut tekstit