Uskalla päättää!
Meillä on onneksi vielä ihmisiä, jotka haluavat ja uskaltautuvat mukaan politiikkaan. Eli päättämään yhteisistä asioista.
Täältä kentän laidalta on hyvä antaa palautetta kahdesta syystä: olen ollut itsekin mukana ja toisekseen, koska olen antanut ääneni vaaleissa. Joten minulla on oikeus antaa palautetta, nih!
Kun henkilöstä tulee vaikkapa valtuutettu, on hän samalla koko kunnan valtuutettu, ei vain sen oman tien, kulmakunnan tai kaupunginosan valtuutettu. Hän on minun ymmärrykseni mukaan vastuussa koko kunnan kehittämisestä, ei vain sen nurkan josta hänet on valtuustoon valittu.
Silti, todella usein tämä valtuutettu "pelkää" omien äänestäjiensä suuttuvan, jos asiasta pitäisikin päättää viranomaisten ja asiantuntijoiden tekemien asiantuntijalausuntojen pohjalta. Ei, niin se ei voi mennä. Paras asiantuntijuus löytyy lähikahvilasta ja huoltoasemien kahvipöydistä, niin ja siitä oletetusta omasta äänestäjäkunnasta. Niinpä tämä valtuutettu sivuuttaa täysin asiantuntijoiden näkemykset ja äänestää tunteella. Minä tiedän mistä puhun, olen nimittäin itse toiminut juuri noin. Käsi ylös.
Miksi näin? Minkä vuoksi asiantuntijuus sivuutetaan? Äänestäjän ja oman paikan menettämisen pelosta.
Vuodet politiikassa opettivat allekirjoittanutta. Mitä kauemmin olin mukana, sitä enemmän aloin vaihtamaan toimintatapaani. Ja yksi syy sille oli se oppi, jonka sain kovista paikoista. Minä vaihdoin mielipiteitäni kun sain lisää tietoa. Joku voi syyttää ja todellakin syytti takinkäännöstä. Itse puhun oppimisesta ja kyvystä muuttaa mielipidettään tiedon lisääntyessä. Samaan syssyyn oma kannatukseni putosi...no oli siinä muutama muukin muuttuja.
Kivoja päätöksiä on keskimäärin ottaen mukava tehdä. Mutta mitäs jos siihen ei ole oikeasti rahaa?
Ei se mitään- otetaan lisää velkaa, korotetaan veroja ja nostetaan maksuja. "Mutta ei tehdä rakenteellisia uudistuksia koska NE voi suuttua. Ne on niin vaikeitakin tehdä ja kauheen ikäviä."
Mutta- Juuri siksi ihmiset äänestetään päättäjiksi! Tekemään myös niitä ikäviä, mutta aivan välttämättömiä päätöksiä.
Nyt tuntuu sille, että niin valtion kuin kuntienkin tasolla, ainakin Kouvolassa, on vallalla vaikeiden asioiden siirtäminen eteenpäin. Voin tässäkin antaa ihan ilmaisen neuvon: edestänne löydätte ja aina vain vaikeampana. Asia ei siis helpotu sillä, että siirretään vaikea asia hamaan tulevaisuuteen.
Kun kotikaupunkini Kouvola on elänyt yli varojensa +100 miljoonaa euroa, niin eihän silloin pitäisi enää tehdä sellaisia päätöksiä jotka lisäävät pysyvästi käyttötalouden kustannuksia. Eihän?
Ja silti, juuri niin tehtiin. En tarkoita etteikö pitäisi investoida, investointi on kokolailla eri asia kuin olemassa olevan rakenteen ylläpitäminen. Investointi voi olla ja pitää olla myös sellainen, että se tuo plussaa kunnan kassaan. Ainakin pidemmällä aikavälillä.
Valtion tasolla suurin virhe on mielestäni hyvinvointialueuudistuksessa "unohdettu" säästötavoite. Se on jäänyt alueiden itsensä hyvän tahdon ja osaamisen varaan. Ja tässä tilanteessa pitäisi kyetä maksamaan julkiselle sektorille melkoiset palkankorotukset. En ollenkaan väitä etteikö sote-puoli olisi korotusten arvoinen.
Kysyn vaan, että mistä helvetistä me otetaan raha tähän kaikkeen?
Seuraava hallitus tai hallitukset joutuvat ihan järjettömään tilanteeseen. Korjaamaan velkaantumistahtia ja tekemään myös ikäviä päätöksiä. Ja torille mennään vastustamaan niitä. Ja kierre vaan jatkuu...voitaisiinko me päättää Suomessa se, että mitkä asiat ovat ylivaalikautisia? Valtion talous ja velka luulisi olevan sen mittaluokan asioita. Mutta eihän se niin tule menemään. Kuha huutelen.
Minä äänestän sellaista henkilöä joka ei ajattele omaa uudelleen valintaansa vaan Suomea. Kakku pitää leipoa ennen kuin sen voi jakaa. Nyt jaetaan jo naapurilta lainattu kakkulapiokin etukäteen. Ja se ottaa pattiin!
Kommentit
Lähetä kommentti