Siirry pääsisältöön

Keitetty rapu

Olen kirjoittanut blogejani enimmäkseen taloudesta ja siitä mihin meillä rahat riittävät. Lopputulema tai amatööripäätelmäni on joka kerta sama: ei kohta edes perusasioihin.

IS uutisoi tänään entisen pääministeri Juha Sipilän "ärsyyntyneen" kansanedustajien talouspuheista. Annetaan Juhan itsensä kertoa: " Minun suurin huoleni on se, ettei tässä talossa, ei hallituksen puolella, mutta ei myöskään opposition puolella, ole edes suuruusluokkakäsitystä, mitä tässä tilanteessa pitäisi aikuisten oikeasti tehdä, jos julkinen talous oikeasti halutaan tasapainoon", Sipilä sanoi eduskunnassa keskiviikkona.(lainaus IS 15.6 2022)

Olen NIIN samaa mieltä. 

Lainaan samaa juttua vielä toisen kerran: "Vuosina 2015–2019 vallassa ollut Sipilän hallitus ajoi läpi neljän miljardin euron säästöt. Arvostelu oli ankaraa, ja keskustan nykyiset hallituskumppanit muistuttelevat yhä Sipilän kaudella tehdyistä leikkauksista.

– Ne tulevat olemaan epäsuosittuja keinoja, mitä tässä tilanteessa tarvitaan, mutta niitä pitäisi uskaltaa esittää, jos joku vaatii, että julkinen talous pitää olla tasapainossa. Tai sitten hyväksytään pysyvänä ilmiönä Etelä-Euroopan linja, että eletään velaksi, Sipilä sanoo."

Olen tätä(kin) sanomaa toistellut edellisen hallituksen myötä saamani kokemuksen pohjalta. Mm. kiky haukuttiin alimpaan helvettiin, puhumattakaan muista keinoista jota Sipilän hallitus teki. 

Se teki ne siksi, että Suomi oli elänyt yli varojensa ja velkaantumisvauhti oli todella huolestuttava. Tavoittelimme velkaantumisen taittamista ja merkittävä keino tähän oli sote-kustannusten kehityksestä 3 mrd. euroa.

Kaikkiaan tavoittelimme 10 mrd. euron säästöjä ja rakenteellisia uudistuksia. Toistan, 10 miljardin euron.

Nyt Suomen velkataso on asettumassa 7 miljardin euron haarukkaan- seuraaville vuosille. 

Kun tuohon lisätään se olennainen seikka, että tämä nykyisen sote-esitys ei tuo säästöjä lähivuosina eikä se edes tavoittele niitä, on velkapommi valmis. Hyvinvointialueiden palkkaharmonisointi, julkisen sektorin palkkakustannukset ja hyvinvointialueiden ICT-kustannukset tuskin tuovat helpotusta rahoituksen haasteisiin. No eivät tuo. 

Lisäksi ulkoiset tekijät haastavat tämän meidän hyvinvointiyhteiskuntamme todella rajulla tavalla.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ajatteli ääneen muutama päivä sitten. En tiedä esittikö hän tosissaan uuden kikyn vaihtoehtoa, mutta niin tai näin, ajatus ammuttiin alas tykeillä ay-liikkeen puolelta. 

Voiko valtio velkaantua loputtomiin? Jotkut ovat sitä mieltä, että voi. Mutta itse olen sitä koulukuntaa, että valtion talouden tasapaino on tavoittelemisen arvoinen asia. Muun muassa siksi, että silloin meillä olisi sietokykyä kestää iskuja. Nyt tuo puskuri on käytetty moneen otteeseen.

Ymmärrän hyvin koronan tuomat kustannukset ja koronan hoidosta annan pääasiassa hallitukselle tunnustusta. 

Mutta tässä on nyt kuitenkin käynyt niin, että tämä hallitus jättää seuraajilleen perinnöksi valtavan velkataakan. Se on siis syönyt seuraajiensa elintilan ja mahdollisuuksia. Seuraava hallitus joutuu, jos se on siis vastuunsa tunteva, puuttumaan velkaongelmaan isolla kädellä. 

Ja se ei tule olemaan suosittua ja kivaa. 

Ihmisiä pitää saada töihin, koska työnteolla tämä maa nousee ja on aina noussut. Työstä pitää kuitenkin maksaa palkkaa. 

Jos palkka ei houkuttele ja jos etuus on "parempi" vaihtoehto, puhumma kannusteloukuista. Ja koska niitä ei aidosti saada puretuksi ilman sotu-uudistusta, joudutaan aina samaan tilanteeseen --> kikkailuun.

Mitä muuta aktiivimallit, kikyt, uudet työvoimapalvelumallit ovat olleet kuin keinoja tehdä työ "kannattavammaksi" kuin joutenolo? Jos meillä olisi viisas sosiaaliturvajärjestelmä emme joutuisi kerta toisensa jälkeen tekemään tällaisia keinotekoisia ja vihattuja päätöksiä. 

Miksei sosiaaliturvajärjestelmää sitten uudisteta? En tiedä. Siitä tulee, jos sellainen prosessi joskus käynnistetään, vielä pidempi prosessi kuin sote-uudistuksesta. Ikuisuusprojekti. 

Asia joka pitää laittaa kuntoon, ei etene mihinkään. Kummallista, koska meillä on valittu päättäjät päättämään. Eihän virkakoneisto tätä vastusta? Onko joku oikeasti sitä mieltä, että meillä on toimiva sosiaaliturvajärjestelmä? 

No minä en ole. Menin hieman sivuraiteille, mutta mielestäni tämäkin liittyy talouteen ja toimeliaisuuteen. Meillä on tässä yhteiskunnassa vakavia rakenteellisia ongelmia ja emme kykene niitä ratkaisemaan.

Joten, jatkossakin on luvassa kikyn tyyppisiä "lääkkeitä" talouden ja työllisyyden ongelmiin. Samaan aikaan todelliset ongelmat jäävät ratkaisematta.

Suomi tarvitsee hallituksen joka uskaltaa ja joka vie uudistukset maaliin, jopa ne epäsuositut. 

Mutta eniten me tarvitsemme yli vaalikausien ylittävää ohjelmaa talouden kuntoon laittamiseksi ja siihen pitäisi kaikkien puolueiden sitoutua. Ja sellaistahan ei tule, koska äänestäjille pitää luvata kaikkea kivaa. Jos seuraava hallitus yrittää puuttua talouden ongelmiin, niin se todennäköisesti häviää vaalit ja sitten mennään taas toiseen laitaan. Tämä pyöröovi on kestämätöntä valtiontalouden kannalta.

Olemme kuin rapu kylmässä keitinvedessä, vesi lämpiää levyllä ja me sopeudumme siihen. Kunnes olemme kypsiä- ja hengettömiä.









Kommentit

Suositut tekstit