Ruotsi - Suomi

Ruotsi, tuo rakas naapurimme, on vihdoin saamassa hallituksen. Oikeistohallituksen.

Mielenkiintoista on se, että sekä suurin puolue (sosiaalidemokraatit), että vaalien suurin voittaja(SD), toiseksi suurin puolue eivät ole mukana hallituksessa.

Tulossa on vähemmistöhallitus, jota  ruotsidemokraatit(SD) tukee. Ruotsin sosiaalidemokraatit eivät ole mukana. Vetovastuun ottaa maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson. Lisäksi mukana ovat kristillisdemokraatit ja liberaalit. 

Se, ettei ruotsidemokraatit ole mukana hallituksessa on todella erikoinen tilanne. Tosin heillä on valtaa moneen linjaukseen ja uskon että sitä valtaa he myös osaavat käyttää. Mutta itse ajattelen niin, että vallan mukana tulee aina vastuu. Ja tässä kuviossa SD pesee kätensä vastuusta ja saa valtaa.

Usein on niin, että se mitä Ruotsissa tapahtuu ensin, tapahtuu myöhemmin Suomessa. 

Suomessa on toki totuttu enemmistöhallituksiin eikä meillä ole blokkivaaleja. Mutta entäs jos sittenkin?

Mitäs jos meillä PS pärjää vaaleissa, tämä on jopa todennäköistä. Voiko sitä ohittaa? Jos PS on vaalivoittaja, se ryhtyy tunnustelemaan hallitusyhteistyötä ja kirjoittaa suuntaa hallituksen ohjelmalle.

Jos se on toinen tai jotakin muuta, se joutuu vastaamaan jonkun muun asettamiin kysymyksiin mahdollisesta hallitusyhteistyöstä.

Tällä hetkellä näyttää sille, että Kokoomus vie voiton. Tällä hetkellä. Politiikka on kuitenkin  viime vuosikymmenen aikana muuttunut yhä arvaamattomammaksi. On todella mahdotonta ennustaa mitä tulee käymään. Ei tarvita kuin jokin yksittäinen asia, kohu, joka vie poliittiset voimasuhteet päälaelleen.

Mutta itse toivon, että jokainen puolue vuorollaan pääsee ja/tai joutuu myös vastuuseen ja Suomessa se tarkoittaa hallitukseen menemistä. Se tarkoittaa hallitusvastuun kestämistä koko vaalikauden ajan. Se tarkoittaa myös epäsuosittujen päätösten tekemistä ja niiden puolustamista kansalaisten, äänestäjien edessä ja se tarkoittaa kompromissien tekemistä. Ja todella usein ja johtuen edellä mainituista asioista, se tarkoittaa suosion putoamista. Moni kansanedustaja menettää tällöin paikkansa. Minä tiedän, you know.

Kun ottaa vielä huomioon sen, että seuraavien hallitusten ohjelma on jo perusrungoltaan kirjoitettu tämän hallituksen toimesta, niin mitään kivaa ei ole luvassa. Talouden ja työllisyyden tulee nimittäin olla seuraavien hallitusten kärkiteema ja tätä kautta velkaantumisen taittaminen. 

Taitaa olla niin, että vain Vasemmistoliitto ei ole valmis leikkauksiin jotka kohdistuvat mm. sosiaaliturvaan ja tulonsiirtoihin. Muiden on tämäkin kortti katsottava. Vai luuleeko joku että tämän nykyisen alijäämän taittaminen onnistuu näpertelyllä? 

Joten. Äänestäjä! Vaadi suoraa ja rehellistä vastausta kansanedustajaksi haluavalta ehdokkaalta kysymykseen: Mitä olet valmis tekemään Suomen velkaantumisen taittamiseksi ja talouden saattamiseksi tasapainoon? Ja liibalaaba ei nyt riitä vastaukseksi. 




Kommentit

Suositut tekstit