George Gallup ja VM:n madonluvut

 Yle julkisti tänään uusimman puolueiden kannatusmittauksen. Gallupin.


Ajattelin ensin, että en tuota sen kummemmin kommentoi, mutta mikäpäs minua estelee?

No se suurin uutinen oli Keskustan tilanne, jota voisi kuvailla katastrofaaliseksi. Aika ajoin on Keskustalle annettu tukku hyviä neuvoja jättää hallitus ja nostaa sitä kautta kannatustaan. Se momentum on tosin ollut jo aikoja sitten ohi mennyttä. Tässä vaiheessa hallituksen hajottaminen ei auta mielestäni kannatusalhoon mitenkään. Kai se on niin, että nyt mennään loppuun saakka ja vaaleissa sitten katsotaan mikä on todellinen kannatus. Ja kuinka moni Keskustan kansanedustaja istuu toistaiseksi viimeisiä kuukausiaan eduskunnassa. Näyttää sille että aika moni, he eivät vain tiedä sitä vielä ketkä.

Jälkiviisaus on suurinta viisautta, mutta kun istuva hallitus on ollut ottamassa massiivista määrää velkaa veronmaksajille ja Keskustalla on ollut tässä aivan ratkaiseva asema valtiovarainministeripuolueena, ei ole mikään ihme että prosentit hupenevat.

Politiikassa asiat ovat usein eli lähes aina sitä miltä ne näyttävät. Ja ne näyttävät sille, että velkaa on otettu myös sellaisiin asioihin joihin sitä ei olisi ollut mikään pakko ottaa. Ajatus taustalla lienee ollut se, että kun jaetaan omille äänestäjille "kivoja asioita", äänestäjät sitten palkitsevat sen. Eivät välttämättä palkitse.

Politiikassa on myös niin, että mitä enemmän selität, sitä enemmän asiat mutkistuvat ja sitä syvemmälle vajoat. Jos teet virheitä, älä selitä niitä paremmaksi. Pääasiassa se menee pieleen ja kääntyy selittäjää vastaan. 

Fakta on se, että ilman Keskustaa ei hallitusta olisi syntynyt. Keskusta sai muistini mukaan läpi kymmenkohtaisen listan kynnyskysymyksiään, joita ilman siis hallitusta ei olisi syntynyt. Kuka muistaa sen ja kuka on kiitollinen siitä? Yhä pienenevä joukko jos gallupeja on uskominen. Mutta: Gallupit eivät äänestä ja Keskustaa ei kannata haudata. Vaalit ratkaisevat.

Ja nyt olemme joka tapauksessa siinä tilanteessa, että Keskustan kannatus matelee historiallisissa lukemissa- 9.0 %.

Sitä se vastuu tekee. No, samaan aikaan pääministeripuolue SDP pitää kakkossijaa ihan hyvillä lukemilla 18,9 % ja ottaisi tuolla torjuntavoiton vaaleissa. Ehkä ei kannata kuitenkaan jakaa yhtään paikkaa vielä kenellekään vaan käydään vaalit ensin. 

Nimittäin- siellä on odottamassa hallitusneuvottelijoita karu ja kylmä realismi. Sitä avattiin myös tänään kun VM:n virkamiespuheenvuorossa.

Olen tässä koko hallituskauden ajan kirjoitellut omia blogejani. Ja saanut niistä myös kaikenkirjavaa palautetta. Osassa palautteita, joita tulee muuten myös työsähköpostiini, on oltu sitä mieltä, että minun ei kannattaisi amispohjalta kommentoida näin vaikeita asioita.

No minua se ei estä kommentoimasta, päinvastoin. Jos ette minua usko, niin uskokaa VM:n virkamiehiä.

Entäs nyt kun VM:n virkamiehet toteavat sopeutustarpeeksi 9 miljardia euroa!? Joko uskotaan kun karu totuus tulee sieltä, missä kirstunvartijat ovat? 

Kun hallitusneuvottelut aikanaan alkavat, on aivan varmaa että VM kertoo lähtötilanteen. Sen pohjalta on sitten neuvoteltava seuraavan hallituksen ohjelma ja sen pitää olla talouspainotteinen. Siinä voipi mennä kahvi väärään kurkkuun monelta kun faktat lyödään nenän eteen. Niin kävi meillekin Sipilän hallitusta muodostettaessa.

Tätä olen tarkoittanut, kun olen sanonut moneen kertaan, että seuraavien hallitusten ohjelmien runko on kirjoitettu tämän istuvan hallituksen toimesta.

Kukaan, en ainakaan minä, syytä hallitusta koronakriisin huonosta hoitamisesta saatikka Ukrainan sodasta. 

Olen jatkuvasti nostanut tikun nokkaan sen, että samalla kun otettu välttämättömiin tarpeisiin velkaa, sitä on otettu myös ei- välttämättömiin asioihin. Miljarditolkulla. Ne piti maksaa rakenteellisilla uudistuksilla ja parantuneella työllisyydellä. No, työllisyys on parantunut, mutta miksei se näy plussana?

Lisäksi olen kritisoinut maakunta- sote- uudistusta aivan keskeneräiseksi ja järjettömän kalliiksi, ilman mitään selkeää tavoitetta kustannusten kurissa pitämiseen.

Näistä edellä mainituista en tätä hallitusta kiittele. Ja tämä soppa on tulevien vaalien jälkeen sylissä seuraavalla hallituksella. Jos lainaan YLEn uutista virkamiesten pohdinnoista: "Virkamiehet ehdottavat työttömyysturvan uudistamista siten, että ansiosidonnaisen päivärahan kestoa porrastettaisiin työssäoloajan mukaan ja luovuttaisiin ikääntyneitä työttömiä koskevista erityissäännöksistä.

Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan myös lisää työllisyyden kohentamiseksi."

Kuinka helpoksi tai vaikeaksi uskotte puuttua vaikka ansiosidonnaiseen jos SDP ei ole mukana hallituksessa? Ja kuinka helppoa se on jos se on mukana? Entä miten maistuu työperäisen maahanmuuton kategorinen lisääminen perussuomalaisille? 

Voisin lopuksi todeta, että aina hallitus on syntynyt. Niin sen syntyy jatkossakin. 

Kuka hullu haluaa vastuuseen? Kestääkö kantti? Suosiosta ei kannata uneksia jos ja kun miljardien sopeutukset laitetaan toteen. Vasta historia kiittää- aikanaan. 












Kommentit

Suositut tekstit