Kaikki keinot tarvitaan

Näyttää sille, että tulevien eduskuntavaalien pääteemaksi nousee talous. Hyvä niin!

On erinomaisen tärkeätä se, että siitä puhutaan ja vaaditaan puolueita kertomaan etukäteen keinonsa parantaa talouttamme.

No työllisyys nyt toki on siinä keskeinen keino. Mutta kuten olemme nähneet tämän hallituksen aikana, sekään ei yksin riitä jos menot ovat tuloja suuremmat.

Muistan Sipilän hallituksen ajalta sellaisen muistisäännön, että 1% lisää työllisyysasteeseen on 1, 4 mrd. € plussaa valtion talouteen. Tilanne on käsittääkseni tuolta osin muuttunut siten, että vaikutus valtiontalouteen ei enää ole samassa suhteessa vaan on nyt pienempi. Jopa alle miljardin. 

Sen ymmärtää vaikkapa sitä kautta, että osa- ja määräaikaisen työn osuus on kasvanut. 

Se mistä kuitenkin ajattelin tällä kerralla kirjoittaa on keinot vaikuttaa taloutemme tilaan.

Mitä keinoja tarvitaan? Varmaan kaikkea. Kasvua, mutta myös sitä paljon peräänkuulutettua sopeutusta sekä niitä perin ikäviä leikkauksia.

Oppositiopuolueet ovat julkaisseet omat vaihtoehtobudjettinsa sekä talouspoliittiset ohjelmansa. Myös vaaliohjelmia. 

On kirjoitettu erilaisia listauksia siitä mihin kaikkeen pitää puuttua. 

Sitten on olemassa toisenlaisia listauksia. Niissä kerrotaan tiukkasanaisesti siitä mihin EI saa puuttua.



Kuva: Valtiokonttori 27.1 2023

Kuva kertoo siitä mikä on valtionvelkamme ja sen suhde BKT: een. Velkamme on noin 140 miljardia euroa tammikuun lopussa eli juuri tässä hetkessä. 

Nuo luvut on osin selitettävissä koronalla, Ukrainan sodalla ja energiakriisillä. Niihin ja niitä varten on jouduttu ottamaan velkaa ja siihen olisivat joutuneet turvautumaan kaikenlaiset hallituspohjat.

Mutta...lainaan tähän Talouspolitiikan arviointineuvostoa(raportti 2021): "Sen sijaan hallitus olisi voinut pyrkiä luomaan finanssipoliittista liikkumavaraa uusille menotarpeille myös leikkaamalla joitakin muita valtion menoja."

Eli siis PRIORISOIDA. En minä ole kuullut kenenkään arvostelevan hallitusta kriisien hoitoon otetusta velasta vaan siitä, että velkaa on otettu lisäksi kaikkeen muuhun. 

Muistutan hallituksen omasta ohjelmasta jossa todetaan: "Hallitus on sitoutunut vahvistamaan julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä johdonmukaisesti niin, että ei ajauduta kestämättömän velkaantumisen uralle, joka pakottaisi tulevaisuudessa menojen leikkauksiin tai verojen korottamiseen."

Toistan, minä siis muistan koko ajan kriisit ja niiden välttämättömän hoitamisen tarpeen. Mutta edelleen, kun velkaa on otettu paljon muuhunkin, ilman perusteellista priorisointia, niin tämä on ongelma joka väistämättä siirtyy seuraavalle hallitukselle. Tai siis hallituksille. Koska yhdessä vaalikaudessa ei tätä soppaa selvitetä. 

Tämä edellä kerrotun tähden, minä ihmettelen niitä tahoja, joiden mielestä meillä, siis Suomella, olisi varaa valita mistä leikkaamme ja mistä emme. 

Minä nimittäin veikkaan, että juuri mikään ei tule välttymään sopeutukselta ja/tai leikkauksilta. Varsinkin kun se kaikkein kallein kohde eli sote on siinä mallissa kuin  missä se on- eli rahaa puuttuu satoja miljoonia. Ja siihen tulee vielä uppoamaan miljardi jos toinenkin. 

Ja lopuksi totean vielä, että tulevaisuudessa meidän pitäisi selvitä hyvinvointivaltion ylläpitämisestä yhä pienemmällä porukalla. Valtaosa Suomea tyhjenee, maksajat eli työssä käyvien määrä putoaa ja väestö ikääntyy. Alla oleva kuva kertoo huoltosuhteestamme. Eli yleisesti tilastoidun työvoiman ulkopuolella olevien määrää suhteessa varsinaisen työvoiman määrään.


Kuva: Tilastokeskus 

Kysymys kuuluukin, kuinka paljon ja minkälaatuista työperäistä maahanmuuttoa Suomi jatkossa tarvitsee? Enää aikoihin ei ole ollut kyse siitä, että ei tarvitsisi. Minä en ainakaan vastusta sitä, mutta kyse onkin että millaista, miten ja millä pelisäännöillä. 


Jos tuo yllä oleva kuva ei vielä huolestuta, niin tämän alla olevan pitäisi sitä tehdä


Tämä yllä oleva kuva on lainaus Tilastokeskuksen sivulta ja se kertoo elävänä syntyneiden määrä Suomessa 1900–2020 ja ennusteen vuoteen 2070. 

Kiire siis tulee, jos aiomme selvitä. Viisautta päättäjille. Teillä on vaalien jälkeen todella paljon yhteensoviteltavaa. Ja siinä voi puolueelle tulla takkiin. Mutta nyt kaivataan päättäjiä, jotka asettavat valtion edun oman ja puolueensa edun edelle. Mistähän löytäisi?


Kommentit

Suositut tekstit