Rahat ei riitä, otetaan velkaa

 Olen kirjoittanut paljon Suomen valtiontalouden tilasta. 

Tänään uutisoitiin ja kommentoitiin  siitä, että tilanne on vielä entisestään huonontunut. 

Maanantaina valtiovarainministeriö julkaisee näkemyksensä siitä, miltä pohjalta seuraava hallitus lähtee kantamaan vastuuta. Tähän kohtaan sopisi Tappajahain teema....

Lainaus Suomenmaasta 10.2 2023: "Automaattisesti pohjissa olevat luvut tarkoittavat tulevaa hallitusta varten sitä, että lainaa joudutaan joka vuosi ottamaan yli 10 miljardia euroa. Tämä luku on siis pohjilla ilman yhtään uutta kriisiä tai ilman yhtään uutta poliittista menolisäystä, Saarikko sanoi Ylellä."

Kun Sipilän hallitus aloitti työnsä, hallitusohjelmaan linjattiin näin: "Hallitus sitoutuu koko 10 miljardin euron kestävyysvajeen kattamiseen tarvittavien säästöjen ja rakenteellisten uudistusten koskevien päätösten tekemiseen hallituskauden aikana. Hallitus toimeenpanee päätökset suunnitelman mukaisesti."

Sotesta piti saada kustannussäästöjä 3 mrd.€ edestä. No sille kävi miten kävi. Ja eipä ne muutkaan toimet olleet mitään fantsuja. Kiky oli tervaa työntekijäpuolelle. Mitähän nyt on tulossa?

Mutta muistan erittäin hyvin sen, kuinka VM ja Suomen pankki kertoivat hallitusneuvottelujen aluksi tilannekuvasta ja se oli monelle järkytys. 

Nyt tilanne on käsittääkseni vielä pahempi. Varsinkin korkojen nousu on todella huono uutinen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko on kutsumassa, tai pyytänyt kansliapäällikkö Juha Majasta kutsumaan puolueet koolle ensi viikolla kuulemaan "madonluvut". 

Eli väännetään nyt vielä rautalangasta. Suomen talouden tila on vieläkin huonompi kuin mitä on oletettu. Ja seuraava hallitus joutuu lähtemään liikkeelle tilanteesta jossa ns. pohjilla on siis 10- 12 miljardin euron velanoton tarve. Kun sitä velkaantumista pitäisi siis päinvastoin vähentää!

Miten tähän nyt sitten on reagoitu? No olen tietenkin tiedotusvälineiden varassa. Mutta IS:n mukaan: "Keskusta on arvioinut, että sopeutustarve ensi vaalikaudella on 4,5–5,5 miljardia. Arvio on tehty ennen valtiovarainministeriön tuoreita madonlukuja.

PÄÄMINISTERIPUOLUE Sdp on ilmoittanut olevansa valmis leikkaamaan menoja 400 miljoonalla eurolla. Sdp:n keskeinen menoleikkauskohde on valtion matkakulut. Veronkorotuksia Sdp tekisi 1,4–1,8 miljardin euron edestä."

Vasemmistoliiton pj Li Andersson totesi: "Puolueilla on eri keinoja, joilla valtiontaloutta halutaan tasapainottaa. Ei leikkaukset ole ainoa keino, on myös mahdollisuutta tehdä tulopuolella (veroissa) ratkaisuja, Andersson kommentoi."

Andersson ei ollut IS:n mukaan myöskään innostunut kokouksesta eikä nähnyt sillä saavutettavan lisäarvoa. Ai jaa?

Totanoin. Tässä on jotain sellaista jota minä en vaan voi ymmärtää. Sama poppoo, joka on ensin ottanut arvioiden mukaan suuruusluokkaa 10 mrd. euron edestä velkaa muuhun kuin koronan ja Ukrainan sodan vaatimiin ja kaikkien puolueiden hyväksymiin menoihin, ryhtyy paikkamaan taloutta mm. edellä kerrotuilla tavoilla?? 

Kun muistutan, että viime vuonna verokertymä oli 75,6 mrd. euroa!!!   Ja se ei riitä kattamaan menojamme!!! 

Kun tilanne on tämä, niin vähintä mitä voisi odottaa, on kriisitietous ja ymmärrys tilanteen vakavuudesta. Mutta ei, höpötetään aivan kuin ei olisi alaleukaa lainkaan ja aivan pehmoisia.

Minusta kaikkein vastuuttominta on se, että luetellaan listaa siitä mihin ei saa koskea kun pitäisi puhua siitä mitä tehdään.  

Jos joku ihan tosissaan väittää, ettei sotekuluja pidä karsia, hän puhuu muunneltua totuutta tai todennäköisemmin ei uskalla kertoa totuutta ihmisille. Niihin(kin) joudutaan puuttumaan. 

Twiittasin tänään: "Entäpä jos ongelma onkin se, että vuosien saatossa on lisätty erilaisia pysyviä menoeriä ilman että niihin on ollut riittävää rahoitusta. Ja kun jokin on saavutettu etu, siitä pidetään kiinni ottamalla velkaa miljarditolkulla. Koska hyvinvointivaltio."

Väitän, että tuossa on yksi suurimmista syistä ongelmillemme. On "kivaa" jakaa rahaa, mutta annas olla kun pitää leikata tai tehdä valintoja, niin joillekin ei vaan maistu. 

Ja kun muuta ei keksitä, kiristetään veroja. Kuten tuossa jo kirjoitin, veroja kerätään jo nyt aivan järkyttävä määrä ja silti se ei riitä kaikkeen. Tarvitaan velkaa lisäksi. Ja niin kierre on valmis. 

Minun mielestäni näistä vaaleista pitää tulla TALOUSVAALIT. Ja jokaisen pitää uskaltaa kertoa mihin on valmis. Sellainen puolue, joka ei ole valmis myös sopeutuksiin ja leikkauksiin, ei ole uskottava.

Totta kai hyvällä työllisyydellä saamme vetoapua talouteen, mutta nythän on ollut hyvä työllisyys, silti olemme tässä tilanteessa. Ja en unohtanut kriisejä, ne selittävät paljon, mutta ei siis läheskään kaikkea.

Kun siis puolueet kokoontuvat Juha Majasen kutsusta, niin toivon yhtä asiaa. Jos seuraava hallitus ryhtyy ihan oikeasti korjaamaan taloutta, niin opposition tulisi sitä tukea, koska eihän tämä valtava savotta ratkea yhdessä vaalikaudessa. 






















Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit