Kiky- ollako vai eikö olla?

Yksi kaikkein parhaiten muistettavimmista asioista Sipilän hallituksesta oli ja on kiky, 

Kustannuskilpailukykysopimus. 

Siitä ei todellakaan tykätty. Ei duunarien eikä myöskään oman porukan kannattajien ja äänestäjien joukossa. Ja silti se tehtiin. Sain henkilökohtaisesti tuta mikä oli kansan syvien rivien mielipide tähän asiaan. Puolustin silti kikyä ja en kadu sen tekemistä. Se oli osa välttämättömiä toimia Suomen tilanteen korjaamiseksi.

Miksi? Koska Suomi rypi aivan onnettomissa työllisyys- ja talousluvuissa. Päätös tehdä kiky ei ollut helppo, mutta itse näin sen aivan välttämättömäksi.

Kiky-sopimuksessa siirrettiin työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi työntekijän työeläkemaksua, työttömyysvakuutusmaksua ja sosiaaliturvamaksua. Näin pyrittiin parantamaan yritysten kustannuskilpailukykyä suhteessa kilpailijamaihin. 

Eilisessä MTV3:n pääministeritentissä asia nousi yhdeksi kysymykseksi. Kokoomuksen Petteri Orpolta, SDP:n Sanna Marinilta ja PS:n Riikka Purralta kysyttiin, että "oletteko valmis palauttamaan kikymaksut takaisin työnantajien maksettavaksi?"

Marin vastasi olevansa tähän valmis ja että se on nimenomaisesti SDP:n yksi tavoite.

Orpo ei kannattanut palauttamista.

Mutta ei myöskään Riikka Purra. Ja tämä vastaus yllätti ay-liikkeen. Nimittäin aiemmin perussuomalaisten puoluetoimistolta oli tähän samaiseen kysymykseen vastattu aivan toisella tavalla. Eli että kyllä, olemme valmiit palauttamaan maksut työnantajille. 

HS kirjoitti asiasta tänään. Uutisen mukaan syypää tälle linjanmuutokselle on puoluetoimisto. Näin HS 30.3 2023: "SAK:n kysely, johon on vastattu eri tavalla, niin tämä ei valitettavasti ole käynyt ollenkaan minun tai poliittisen johdon pöydällä. Eli siinä on tapahtunut selkeä virhe puoluetoimistolla, kun työntekijä on siihen kyselyyn vastannut”, Purra sanoi Uuden Suomen mukaan."

Lisäksi on tarkennettu asiaa Purran osalta: "Hän viestitti myöhemmin HS:lle, että ”mikään ei ole muuttunut” ja ristiriita johtuu mainitusta puoluetoimiston virheestä."

Myös Kouvolan Sanomat uutisoi asiasta. Lainaus uutisesta: "SAK:sta kerrotaan STT:lle, että perussuomalaisten vastaukset oli allekirjoittanut puolueen työmies Matti Putkonen."

Okei. Olen  itse sitä mieltä, että maksuja ei tule palauttaa työnantajille. Meillä ei ole varaa heikentää työllistämisen edellytyksiä. 

Mutta se mikä tässä uutisessa on ongelma, on se että todennäköisesti moni äänestäjä on voinut tehdä äänestyspäätöksensä tuon puoluetoimiston ilmoittaman vastauksen perusteella tai sillä on ollut merkittävääkin vaikutusta äänestyspäätökseen. 

Nyt sitten kerrotaan että linja onkin aivan erilainen. Virheitä sattuu aina. Mutta tässä on kyse melkoisesta kompuroinnista. Kuinkahan moni ps-ehdokas muuten jakaa puheenjohtajan kannan kikyyn liittyen?

Sen vielä totean, että vaalivastaukset, vaaliohjelmat ja vaalipuheet ovat oma juttunsa. Niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, koska moni kokee ne yhtä kuin lupauksiksi. Ja faktaa on kuitenkin se, että hallituksen muodostaminen ja hallitusohjelmasta päättäminen ovat aina kompromissien tekemistä. Kaikilta.

Tulemme näkemään lähiaikoina melkoiset kannanvaihtoviikot ja uudelleen tulkinnat, koska se kuuluu ns. kutyymiin. Itse en näe tätä ongelmana. Mutta moni näkee. Ja siksi politiikka koetaan osin pelkäksi palturin puhumiseksi ja oman edun tavoittelemiseksi. 

Jos et ole valmis perääntymään mistään, et kyllä saa mitään aikaiseksi. Voit olla aina omasta mielestäsi kaikessa oikeassa, mutta olet sitä kokolailla yksin. Moni mainostaa itseään tinkimättömänä ja selkärankaisena. Hyvä. Mutta joustavuutta rupeaa löytymään jos ja kun valtaa on tarjolla. Se nyt on vaan niin.

Kovakin retoriikka kuuluu politiikkaan, mutta aina kannattaa muistaa se, että voit tarvita sitä haukkumaasi tahoa kaveriksi. Siltoja ei parane poltella.

Seuraava hallituskausi(ja sitä seuraava) on vaikea. Tämäkin oli sitä monien kriisien vuoksi. Mutta nyt kriisin aiheuttaja on kotitekoinen, valtava velkaantuminen ja erityisesti sen vauhti.

Unohtakaa siis lillukanvarret ja muodostakaa sellainen hallitus joka uskaltaa. Hallitus joka ei pelkää eikä ota ulkoparlamentaarisia ohjeita ohjelmaansa. Sellaisen hallituksen Suomi mielestäni tarvitsee. 

Unelmat on ihan kivoja, mutta ei niillä velkoja maksella.
















Kommentit

Suositut tekstit