Vaalit on käyty, nyt se työ vasta alkaa
Onnittelut kaikille eduskuntaan valituille!
Ja samalla myös kiitokset kaikille ehdolla olleille. Te mahdollistitte sen, että noin 8% ehdolla olleista meni läpi.
On syytä juhlia, mutta käytännössä arki alkoi vaalien voittajalla eli Kokoomuksella heti.
Uskon tosin, että Kokoomus on kokeneena puolueena valmistautunut hyvin mahdolliseen hallitustunnustelijan tehtävään ja että kysymykset muille puolueille on koko lailla valmiina.
Kun eduskuntapuolueet päättävät, että suurimman puolueen pj. eli Petteri Orpo ryhtyy tunnustelemaan hallitushalukkuutta ja -sopivuutta, tekee se sen mm. kysymyspatteriston avulla. Näillä kysymyksillä tunnustelija haluaa selvittää mahdolliset kipupisteet, haasteet ja ongelmat kuten myös yhteiset näkemykset.
Ja jos sitten hallitustunnustelija päätyy ratkaisuun eli löytää sopivat kumppanit, ilmoittaa hän ne ko. puolueille samoin kuin myös ne joiden kanssa ei riittävää yhteistä löydy.
Yksi kysymyksistä lienee se, että onko ko. puolue valmis tunnustelijan johtamaan hallitukseen.
Kun on saatu aikaiseksi näkemys siitä, ketkä osallistuvat hallituksen muodostamiseen, alkaa varsinainen suuri työ, hallitusneuvottelut.
Niissä sovitaan yhteinen ohjelma, joka toimii koko hallituskauden ohjenuorana koko hallitukselle. Ohjelmaa neuvotellaan monissa eri ryhmissä ja siellä voidaan kuulla eri asiantuntijoita. Suurin työ tehdään juuri näissä ryhmissä ja siellä sovitaan yksityiskohdat.
Kun ryhmät ovat saaneet oman osansa tehdyksi, vedetään kaikkien ryhmien työ yhteen - hallitusohjelmaksi. Siihen voidaan ja usein kytketäänkin mukaan myös erilaisia taustamuistioita.
Hallitusohjelmaan on hyvä saada keskeiset hallituksen tavoitteet vaalikaudeksi. Sen kirjoittaminen no myös oma taiteen lajinsa. Jos nimittäin kyse on strategisesta ohjelmasta, sen tarkoitus on elää ajassa eli se jättää tilaa muutoksille. Mutta toisaalta, hallitusohjelma voi olla myös pilkuntarkasti kirjoitettu.
Oli nyt sitten miten oli, niin antaisin yhden ystävällisen neuvon: jos ette ole aiemmin olleet mukana hallitusneuvotteluissa, olkaa tarkkana! Se mitä sinne hallitusohjelmaan kirjoitetaan, voidaan lukea monella tavalla. Myös rivien välit.
On nimittäin niin, että vaikka hallitusohjelmassa lukee jotain ja vaikka itse tulkitsisit sitä omasta mielestäsi tavalla a, niin hallituskumppani voi tulkita sitä aivan toisin. Tavalla b tai c tai d jne.
Ja näistä tulkinnoista syntyy usein ristivetoa hallituksen sisällä. Trust me, I know.
Ja sitten toinen ystävällinen neuvo: vaikka olisit mielessäsi ajatellut ministeripestin mahdollisuutta, niin älä nyt ainakaan mene julkisesti sitä julistamaan. Se on varmin tie torpata se!
Tee työsi ja keskity siihen päivittäiseen tekemiseen. Ministerit nimitetään kyllä ajallaan ja niitä paikkoja on rajallisesti. Ja se ei ole NIIN kivaa ja gloriaa kuin joku voisi kuvitella. Se tulee olemaan, ainakin osalle ministereistä hirveä urakka ja oman poliittisen tulevaisuuden kannalta jopa riski. Mutta eihän sinne pelkäämään mennä!
Suomi saa hallituksen, ennemmin tai myöhemmin. Kokoomus tekee kaikkensa jotta se saa pääministerin paikan. Siksi, kompromisseja tullaan näkemään. Vaakakupissa onkin se, että persujen vai demarien kanssa?
Kolmen suuren hallitukseen en usko. Jos nyt veikata pitäisi, niin veikkaan ja toivon, että hallituksen runko muodostuu Kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan. KD mukaan myös ja Sari Essayahille ansaitsemansa ministerisalkku. Toivon tätä koalitiota talouden näkökulmasta ja velkaantumisen taittamisen vuoksi. ja toistan sen, että kyllä Keskustankin ovelle koputetaan.
Annika Saarikko tosin ilmoitti ettei Keskusta lähde mukaan.
Lopuksi ennustus: Sitten kun maalla on uusi hallitus, niin saamme tähän maahan kaikkien aikojen huonoimman hallituksen, jonka suosio putoaa dramaattisesti jo sen ensimmäisinä kuukausina. Ja kun niin käy, lisääntyvät hallituksen sisäiset paineet. Siinä vaiheessa kysytään sitä, kenellä kestää perse merivettä. Ja kuka uskaltaa mennä telttakatoksen kanssa turuille ja toreille kertomaan kansanalaisille että mitä tässä oikein ollaan tekemässä.
Rohkeutta!
Kommentit
Lähetä kommentti