Titanic
En edes tiedä, mikä olisi sopiva otsikko tälle kirjoitukselle.
Mutta aloitan vaikka laittamalla tähän linkin: https://www.kuntaliitto.fi/talous/valtionosuudet/valtionosuuslaskelmat
Ensimmäisenä löytyy kohta Ennakollinen valtionosuuslaskelma 2024: https://www.kuntaliitto.fi/sites/default/files/media/file/Ennakollinen%20valtionosuuslaskelma%202024%20-%20vertailu%20vuoteen%202023%20ja%20muutokset%20my%C3%B6s%20maakunnittain%2018-04-2023_%20OKM-vos23_p%C3%A4ivitys%20-%2005-05-2023.xlsx
Jatkan linkkaamalla tähän Hasun Jennyn erinomaisen kirjoituksen aiheesta aamun Kouvolan Sanomissa(KS 8.5 2023). Lainaus: "Kymenlaakson osalta Kuntaliiton ensimmäiset arviot näyttävät jopa 80 prosentin pudotusta vuodelle 2024 kuntien valtionosuuksiin"
Koska asun ja olen asunut koko ikäni Kouvolassa ja Kouvolan seudulla, niin nuo luvut jotka laskelmasta löytyvät alueemme kohdalta kiinnostivat. Ja kun sitten näin ne, järkytyin!
Sekä Kouvola että Kotka eli käytännössä Kymenlaakso ottavat nimittäin niin turpiinsa ettei mitään määrää!
Pieni kertaus tähän lisävalaistukseksi.
Kymenlaakso ja erityisesti Kouvola on saanut kokea teollisuuden rakennemuutoksen rajuuden ehkä enemmän kuin mikään muu alue Suomessa.
Tänne on 2009 perustettu uusi kunta, Kouvola. Ajatus oli etä "leveämmillä hartioilla" pärjätään paremmin ja meillä olisi kykyä ottaa iskuja vastaan. No eihän se ole onnistunut sitten lainkaan. Oli viiden vuoden irtisanomissuojaa joka esti järkevät päätökset sopivan henkilömäärän osalta, mutta kyllä syypää on ollut myös päätöksentekokyky.
Ja en tässä mitenkään pese itseäni pois. Olen ollut koko uuden Kouvolan alkuajan valtuutettuna eli kolmen kauden ajan istunut mukana päättämässä tai siis jopa estämässä tarvittavien rakenteellisten päätösten tekemistä.
En nyt pelkästään väitä, ettei mitään olisi tehty. On tehty. Mutta valitettavan monesti aivan liian myöhään ja aivan liian vähän.
Miksi? On pelätty kuntalaisten reaktioita, on kalasteltu ääniä lupaamalla palvelujen säilymistä sielläkin missä ei ole enää riittävästi ihmisiä ja muutenkin on osattu kyseenalaistaa virkamiesten esityksiä ja usein vesittää ne.
Enkä nyt väitä sitäkään, että virkamiehiltä olisi aina tullut vain oikeansuuntaisia esityksiä. Kaikki ovat tehneet myös virheitä. Käsi ylös!
Sen verran myös puolustan päättäjiä, että juuri kun on saatu aikaiseksi uusi säästölista ja sitä on ryhdytty laittamaan toimeen, on tullut uusi menoerä silmille. Ja todella usein sote-puolelta.
On aivan helvetin epäoikeudenmukaista se, että mikään ei tunnu riittävän kun jo uutta säästöpainetta ja kuluerää pukkaa silmille.
Kouvolan koko olemassaoloa kuvaa jatkuva kituuttaminen ja säästäminen. Kehittäminen on jäänyt jalkoihin ja jos sitä on ollut, on sekin liian usein jokin virheellinen investointi.
Palaan noihin tekstin alun linkkeihin ja lukuihin.
Noiden lukujen mukaan Kouvola(ja Kymenlaakso) olisi menettämässä valtionosuuksia enemmän kuin mikään muu alue Suomessa.
Siis ikääntymisen, muuttotappion, rakennemuutoksen ja kaiken muun päälle vielä tämä. Lyödään lyötyä!
Samaan aikaan julkinen keskustelu keskittyy siihen mitä ollaan lopettamassa tai mihin ei ole enää varaa. Samaan aikaan kuitenkin valtuusto päättää tai on päättänyt myös investoinneista. Tilanteessa jossa on kyse siitä, että riittäkö meidän rahamme edes perusasioihin.
Suurin menoerä on aivan ehdottomasti sote. Olen tätä uudistusta kritisoinut siitä, että siinä ei edes tavoitella kustannuksien leikkaamista. On annettu avoin valtakirja, jossa käytännössä kunnat pakotetaan kattamaan syntynyttä alijäämää. Ja kun tämä piikki on auki, niin se tarkoittaa sitä että se kaikki raha on pois jostain muusta.
Kouvola kuten muutkin kunnat hoitavat velvoitteensa verotuksen, maksujen ja valtionosuuksien avulla. Ja nyt siis valtionosuuksiin osuu järkyttävän kokoinen leikkuri Kouvolan ja Kotkan kohdalla.
Kouvola on aikoja sitten törmännyt jäävuoreen mutta edelleen ollaan aivan kuin alus olisi merikelpoinen.
Kyse on mielestäni enää siitä, että mitä myydään ja mistä luovutaan, jotta selviämme. Tämän kokoluokan kunnan selviäminen ei näytä olevan enää omissa käsissä. Jos näin suuri kunta ei selviä, niin mitä tämä tarkoittaa koko Suomen mittakaavassa? Kuntien konkurssia?
Valtiota tässä taidetaan tarvita apuun. Eikä vain rahan muodossa vaan myös päätöstenteon jämäköittämisen. Meillä meni aikoja sitten se hetki jolloin tämä oli vain omissa käsissä tai että meillä olisi hirveästi valinnan varaa.
Kannustaisin kovasti keskittymään siihen miten tästä noustaan. Kiistely jostakin Pride-liputuksesta tai muu lillukanvarsiosasto ei meitä auta.
Lopuksi veikkaan, että seuraavaksi keskusteluun nousee Kouvolan kruunun jalokivi, kaupungin 100%:sti omistama KSS Energia. Jätän lopun jokaisen itsensä arvioitavaksi.
Tarttis tehdä jotain...
Kommentit
Lähetä kommentti