2015 ja 2023


Suomi on joutunut hybridiuhan alle naapurimaa, tai siis roistovaltio Venäjän, toimesta. 

Aivan kuten 2015, niin nytkin, Venäjä käyttää ihmisiä aseenaan. Ei kai kukaan sentään usko että ilman Putinin lupaa sieltä tallustelisi yksikään Suomen rajalle? 
Maan hallitus on toiminut. Se on saanut aikaiseksi neljän raja-aseman sulkemisen, koska "oikeudelliset edellytykset" täyttyivät.
Koska Venäjän toiminta on jatkunut edelleen häikäilemättömänä, on hallitukselle tullut tarve ja paine tehdä lisää. Niinpä julkisuudessa on ollut esillä vahvana toimenpide sulkea koko itäraja.
Tänään on sitten kuultu tämän mahdollisen toimen osalta apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen  arviointi esityksen lainmukaisuudesta. Lainaus YLE uutiset 21.11 2023: "Puumalaisen mukaan asiakirjojen perusteella ehdotetun sisältöisen päätöksen jatkovalmisteluun ei ole oikeudellisia edellytyksiä.

Asiakirjat eivät sisällä riittäviä takeita sille, että päätöksellä säilytettäisiin perustuslaissa, EU:n oikeudessa, Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja muissa ihmisoikeusasiakirjoissa turvattu aito ja tehokas mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua."
Eli uusiksi meni valmistelu. Koska en tiedä mikä oli esitys, niin mahdotonta on sanoa sen sisällöstä puhumattakaan mihin kohtaan esitys kaatui apulaisoikeuskanslerin mielestä.



Vuosi 2015 muistuu mieleen elävästi. Silloisen hallituksen sanottiin tulleen yllätetyksi housut kintuissa mamu-kriisin kanssa. Ja olihan se kiistämättä noinkin. 

Virheitä tehtiin, mutta väite siitä ettei tehty mitään, ei ole totta. Tehtiin ihan helvetisti. Mutta se ei vaan riittänyt. 

Se ei riittänyt estämään tulijoiden suurta määrää.
Se ei riittänyt estämään järjestelmämme puutteiden hyväksikäyttöä. 
Se ei riittänyt perussuomalaisten kannattajille.

Tästä kaikesta seurasi mm. repeämä eduskuntaryhmän sisällä ja loppu onkin poliittista historiaa. 

Me siis kuitenkin yritimme ja jopa kolkuttelimme perustuslain rajoja, saimme aikaiseksi 80-kohtaisen maahanmuutto-ohjelman ja saimme sen toimenpiteistä valtaosan läpi. Emme kaikkia. Perustuslakia emme voineet ohittaa, tai siis tarkemmin ottaen sen tulkintaa. Ei, vaikka tahtoa olisi ollutkin.

Mitä opin noista ajoista? Ainakin nämä:


- kun kriisi pukkaa päälle, on usein liian myöhäistä vaikuttaa. Joudutaan juoksemaan perässä lainsäädännön kanssa ja näin kävi meille Sipilän hallituksessa 

- ei riitä pikku näpertely vaan toimien tulee olla painavia. Tästä taas seuraa se, että lakien säätäminen hidastuu kun niitä joudutaan arvioimaan monelta kantilta 

- rajojen kiinni laittaminen ei ole mikään ilmoitusasia vaan erittäin raskas toimenpide

- Suomen on päätettävä noudattaako  kansainvälisiä sopimuksia kaikissa tilanteissa. Mutta, ei kai  oman turvallisuutensa kustannuksella sentään?
- kaikille toimenpiteille on oltava oikeudelliset edellytykset, mutta tämä(kin) on aina tulkintaa

- oikeuskansleri tai apulaisoikeuskansleri arvioivat työkseen ja etukäteen hallituksen esitysten lainmukaisuutta, siis oikeudellisia edellytyksiä, se on heidän tehtävänsä jotta hallitus ei rikkoisi lakeja ja sopimuksia,  mutta nämäkin ovat aina tulkintaa.

Jos ja kun Suomen turvallisuus on vaarassa, uhan alla, on selvää että sinisilmäisyyden tulee väistyä. Tarkoitan sitä että jopa näiden kansainvälisten sopimusten noudattaminen on jätettävä toissijaiseksi.
Ei mikään sopimus voi edellyttää maan turvallisuuden vaarantamista.

Muutoinkin se aika jona moni näistä sopimuksista on sovittu, on ollut aivan erilainen kuin se aika jossa me nyt elämme.

En usko että kukaan on osannut aikanaan ajatella turvapaikanhakijoita hybridiuhan ja jopa -sodankäynnin välineinä.

Toivon, että vuosien 2015-16 tapahtumista on otettu opiksi. Ja että kun tämä nykyinen koettelemus on joskus ohitse,  emme palaa sinisilmäisyyden aikaan. Eli korjaa lainsäädäntöä hyväksikäytön mahdollistavaksi vaan pidämme nämä kokemukset muistissamme. 
Lopuksi toivon päättäjille rohkeutta,  viisautta ja kykyä nähdä se mikä kulloisessakin tilanteessa on Suomen etu ja toimivan sen mukaisesti.  Helppoa se ei tule olemaan mutta annan tukeni jos teette kaikkenne.

Toivon myös yhtenäisyyttä, koska sen ravisteluun, keskinäiseen riitelyyn, Venäjä pyrkii. Meidän ei ole syytä riidellä keskenämme koska se ajaa vain Venäjän agendaa. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit