Lasku tulee, eikä teidän tarvitse tehdä mitään

Marinin hallituksen viimeinen budjettiriihi saatiin valmiiksi. Talousarvioesityksen tiedote löytyy täältä.

En tiedä mitä odotin. Olen naiivisti kuvitellut, että hallituksen sisältä löytyisi jokin puolue, joka kantaisi oikeasti huolta valtiontalouden tilasta. Mutta valitettavasti olen joutunut pettymään joka kerta kun nykyhallituksen viisikko on pitänyt tiedotustilaisuuden seuraavan vuoden budjetista. Joka kerta.

Minä ymmärrän kriisien vaikutukset. Ainakin uskon ymmärtäväni. Korona, Ukraina ja sen vaikutuksesta kohonneet energian hinnat.

On ollut ihan perusteltua hoitaa kriisejä ja ottaa jopa velkaa niiden hoitamiseen. Nyt budjettiriihi laittoi aikaa ja paukkuja sähkön hinnan radikaalin nousun helpottamiseksi. Tarkemmat tiedot toimista löytyvät pöytäkirjamerkinnöistä.

Mutta kun tätä uusinta budjettiesitystä tutkii, niin sieltä ei löydä suurennuslasillakaan mitään säästötoimenpiteitä valtiontalouden tilanteen helpottamiseksi tai edes yritystä siihen suuntaan. 

Toistan sen mitä olen aiemmin todennut. Annan tunnustusta hallitukselle koronan hoidosta, annan tunnustusta hyvistä työllisyysluvuista. 

Minulle on yhdentekevää se, kenen toimien ansioita hyvä työllisyys on. Se on aina monen tekijän yhteisvaikutuksesta syntyvää ja totta kai maailmantalouden vetoapua on tarvinnut sekä Sipilän että Marinin hallitus. Usein edellisen hallituksen toimet vaikuttavat vasta seuraavan hallituksen aikana. Mutta anyway, pääasia on että niillä on positiivinen vaikutus sekä työllisyyteen että talouteen. 

Työllisyyden tulisi siis vahvistaa valtiontaloutta, ei suinkaan heikentää. Sen tulee parantaa tilannetta valtion kassassa, jotta me pystymme rahoittamaan tämän niin kutsutun hyvinvointivaltion. Työllisyys, hyvä ja kestävä työllisyys, on se minkä avulla me maksamme tämän kaiken. 

Siksi sellaiset toimenpiteet, jotka vahvistavat sekä työllisyyttä että taloutta ovat tärkeitä. Ihmisten työllistäminen velkarahalla ei ole kestävä tie. Olkoonkin että esim. palkkatuella on merkityksensä jos se johtaa aitoon työllistymiseen ja/tai työllistymisen polulle. 

Olen aiemminkin kritisoinut esim. Työkanavaa. Kirjoitin siitä 18.9 2021 otsikolla Välittää vai säilyttää?

Nyt hallitus esittää tämän yrityksen lisäpääomittamiseen 5 miljoonaa euroa. Tuo esitys löytyy mm. pöytäkirjamerkinnöistä. Siis tämä sen lisäksi mitä sille on aiemmin esitetty. 

Näin yhtiöstä kerrotaan TEM:n sivuilla:

Vuoden 2022 toisesta lisätalousarviosta on tarkoitus myöntää yhtiölle 10 miljoonaa euroa peruspääomaa Suomen kestävän kasvun ohjelmasta sekä toiset 10 miljoonaa euroa valtion avustuksena. Jatkovuosien rahoitus on varattu valtiontalouden kehyspäätökseen, ja eduskunta päättää määrärahoista vuosittain valtion talousarviossa. Tarkoitus on, että palvelumyynti tuottaisi myöhemmin ainakin kolmanneksen yhtiön tuloista.

Tuo yritys on tarkoitettu viimesijaiseksi palveluksi. Sieltä on tarkoitus siirtyä avoimille työmarkkinoille. Eli Työkanava kuntouttaa ihmisiä avoimille työmarkkinoille ja tekee samaan aikaan nollatulosta yrityksenä. Ruotsissa, josta mallia on haettu, on käynyt niin, että nämä ihmiset ovat pääasiassa jääneet paikalliseen Samhälliin. Eli eivät ole siirtyneet avoimille työmarkkinoille vaan jääneet vuosiksi yrityksen palvelukseen. Hyvä heille. Mutta aika kallis tapa työllistää, eikö? 

Mitähän meillä mahtaa käydä?

Miksi kirjoitan tässä yhteydessä Työkanavasta, kun aloitin budjettiesityksestä? Siksi, että Työkanava kuvaa erinomaisesti nykyhallituksen ja erityisesti SDP-vetoisten hallitusten ajattelua. Valtion tehtävä tuntuu olevan työllistää, vaikka perustamalla erityinen yhtiö sitä varten. Sitä, onko palvelulla tai toimialalla kysyntää, vääristääkö se kilpailua tai syökö se jo olemassa olevien kolmannen sektorin toimijoiden leipää, ei ole niinkään ajateltu. Veronmaksajien rahoilla ollaan valmiita mitä ihmeellisimpiin toimiin, mutta annas olla kun pitää etsiä säästöjä... Niitä ei löydy.

Puhumattakaan siitä, että tuleeko tuosta mitään taloudellista hyötyä veronmaksajille. Minä en muuten vastusta vaikeassa asemassa olevien ihmisten auttamista. Mutta kun tässä on kyse sellaisista ihmisistä, jotka ovat käyneet koko ruletin läpi eli eivät ole saaneet apua mistään, niin näillä ihmisillä pitäisi siis tehdä nollatulosta, auttaa heitä kuntoutumaan avoimille työmarkkinoille ja tämä kaikki veronmaksajien piikkiin. Good luck!

Meillä on ollut laki sosiaalisista yrityksistä. Sen anti on vain jäänyt todella vaisuksi. No, kyllähän tämä Työkanava on nimenomaisesti sosiaalinen yritys. Odottelen mielenkiinnolla sen tuloksia ja sitä, että malttaako seuraava hallitus odottaa niitä, siis tuloksia. Vai...

Totean tähän lopuksi tuon otsikon mukaisesti, että lasku tästä kaikesta tulee kyllä, eikä meidän tarvitse tehdä mitään. 

Talouselämä- lehdessä oli todella hyvä Jussi Kärjen kirjoitus. Kärki nostaa esille herättelijänä Vesa Puttosen ja hänen sanomaansa: "Herättelijää on haettava muualta kuin vaalivaihteella surffaavasta eduskunnasta. Talouselämän haastattelussa professori Vesa Puttonen kulkee vastavirtaan: Aina kun tulee ongelma, ratkaisu on uusi valtiontuki. Emme ole enää vastuussa omasta taloudestamme. Nyt pitäisi havahtua ja vähän ravistella Suomi-neitoa”.

Enpä osaa tuota paremmin sanoa. Kun kustannukset nousevat, maksajat(työssäkäyvät) vähenevät ja palveluiden odotetaan olevan pysyviä, niin millä ihmeellä ne kustannetaan? Velalla. Toinen vaihtoehto on karsia  niitä. Enää pitäisi vain päättää mitä ja millaisella aikataululla. Ai niin, äänestäjä suuttuu.

Nyt jo näkee listauksia siitä, mihin kaikkeen ei saisi koskea. Toivotaan että meillä on mahdollisuus tehdä valintoja. Voi nimittäin käydä niinkin, että meille sanotaan mitä pitää tehdä. Kannattaisi toimia siinä vaiheessa kun asia on vielä omissa käsissä. 

Lopuksi. Toivon seuraaville hallituksille ennen kaikkea rohkeutta ja vähemmän omaan kannatukseen tuijottamista. Mistähän sellaisen kombon löytäisi? Kas kun lääke voi joskus olla sellainen ettei se potilaalle maistu, ei vaikka se olisi hänelle hyväksi. 





Kommentit

Suositut tekstit