Työllisyysastetta ylös - porkkanalla

Jos minulla olisi hetken valta tehdä yksi työllisyystoimi, niin se olisi seuraava:

Laskisin kaikki täysin työkyvyttömät työttömät eläkkeelle tai jollekin muulle etuudelle, pois työnhaun velvoitteiden piiristä.

Miksi ihmeessä?

Siksi, että heille on täysin epäinhimillistä hakea töitä avoimilta työmarkkinoilta. He eivät sitä koskaan saa.

Siksi, että he kuormittavat järjestelmää ja vievät aikaa ja resursseja niiltä, joilta voidaan edellyttää aktiivisuutta ja joilla on edes jokin positiivinen näkymä päästä työelämään kiinni. 

Siksi, että nämä ihmiset kuormittuvat velvoitteesta ja jatkuvasta stressistä ollessaan heille väärän etuuden piirissä ja siten työnhakuvelvoitettuja.

Siksi, että tekemällä näin, vapautetaan muutenkin liian pienesti resursoidut työllisyyspalvelut tekemään työtä potentiaalisten asiakkaiden kanssa.

Kyse ei ole luovuttamisesta näiden ihmisten osalta vaan silkan kylmän faktan toteamisesta sekä samalla todellisesta byrokratian keventämisestä ja resurssiviisaudesta.

Sipilän hallituskaudella tehtiin STM:n toimeksiannosta Tuija Oivon ja Raija Kerättären toimesta selvitys, jossa tätä osatyökykyisten reittejä työelämään selvitettiin. 

Paljon tuon selvityksen ansiosta meillä on ollut tämän vaalikauden aikana mm. Työkykyohjelma, Hankinnoilla työllistämisen vauhditusohjelma, ja lisäksi Työkanava (jota olen tosin kritisoinut).

Noissa kaikissa on hyviä ajatuksia ja tavoitteita. Mutta niiden ihmisten osalta, joilla ei ole enää työkykyä, noistakaan ei ole välttämättä apua. Noilla työkyvyttömillä ihmisillä voi sen sijaan olla toimintakykyä. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeätä, että sitä toimintaa olisi myös tarjolla.

En siis ole tässä esittämässä mitään sellaista ratkaisua, että "ette tee enää yhtään mitään". Sen sijaan olen esittämässä sitä, kuten tuolla totesin aiemmin, että velvoite hakea työtä työttömyysturvan saamiseksi pohdittaisiin aivan uusiksi. Nämä ihmiset ovat mielestäni "väärän" etuuden piirissä. 

Ymmärrän täysin, että ihmisen on saatava elantonsa jostakin. Mutta Suomessa on tuhansia ihmisiä, joiden paikka ei ole olla työttömyysturvan ja siten työnhaun velvoitteen piirissä.

En ole myöskään tarkoittamassa sitä, että jokainen työkyvyttömäksi itsensä kokeva saisi jonkinlaisen eläkkeen tai ettei kuntoutuksella ja muilla tukitoimilla olisi merkitystä. 

Päätavoitteen tulee ilman muuta olla työ- ja toimintakyvyn paranemiseen tähtäävissä toimissa ja niiden myötä työllistyminen. Puhunkin mieluummin täsmätyökyvystä kuin osatyökyvystä.

Mutta jos ajattelemme kuinka paljon työttömyys maksaa tälle yhteiskunnalle, vuonna 2018 noin kuusi miljardia euroa, niin on selvää, että näihin kustannuksiin sekä niiden sisältöön kannattaa kiinnittää syvempää huomiota. 

Uudempi luku löytyy tästä selvityksestä: Työttömyyden laajat kustannukset yhteiskunnalle.

"Koko kansantalouden tasolla arvioituna työttömyyden laajat kustannukset vuonna 2016 olivat 10,8 miljardia euroa. Työttömyysturvan ja työvoimapalvelujen osuus näistä kustannuksista oli 5,6 miljardia euroa. Työttömien arvioitu osuus toimeentulotuesta ja asumistuesta oli 1,1 miljardia. Verotulojen ja työttömyysvakuutusmaksujen menetys oli 4,1 miljardia"

10,8 mrd.€!

Ei ole siis lainkaan yhdentekevää se, mitä toimia tuolla sektorilla teemme. Totta kai tuohon lukuun vaikuttaa aina sen hetkinen tilanne, työttömyys ja työllisyys. 

On siis erinomaista se, että työkykyasioihin on kiinnitetty yhä suurempaa huomiota. Työttömien terveystarkastuksiin muun muassa.

Mutta edelleen olisi siis tehtävää. Sipilän paljon haukutussa hallituksessa tehtiin kaksi kertaa ns. eläketukipäätös joka nimettiin allekirjoittaneen mukaan. Silloin ikääntyneet eli yli 60-vuotiaat hakea kertaluonteista eläketukea. Lex Lindström kakkosen ehdot olivat samanlaiset kuin ykkösessä, joka tuli voimaa kesäkuussa 2017. 

Eläketukea maksettiin heille työmarkkinatuen sijaan, kunnes he pääsivät vanhuuseläkkeelle.

Tiedän myös sen, että jos tuollainen esittämäni toimi tehtäisiin, se maksaisi yhteiskunnalle. Tarkkoja summia en osaa sanoa enkä edes arvioida. 

Mutta asiaa kannattaisi selvittää  kokonaistalouden kannalta. Onko taloudellisesti ja muutenkin järkevämpää, puhumattakaan inhimillisempää, roikottaa ihmisiä vuodesta toiseen jossain sellaisessa, josta heillä ei ole mitään muuta ulospääsyä kuin vanhuuseläke?

Bonuksena tulisi varmasti työllisyysasteen nousu, tosin sen vaikutus valtiontalouteen pitää erikseen laskea. 

Saa käyttää jos kepin käyttämisen rinnalle haluatte kunnollisen porkkanan.







Kommentit

Suositut tekstit