Arvopohjan paluu

Kesä on usein "hiljaista" aikaa uutisten puolesta.

Tämä kesä tekee poikkeuksen. Tosin on sanottava, että onhan uutinen ja "uutinen" kaksi eri asiaa. Nyt tunnutaan tehtävän uutisia tulkinnoista ja siitä kun joku taho on ehkä jotain mieltä.

Olen sitä mieltä, että hallitusohjelmassa puututaan monin tavoin juuri niihin asioihin, joihin itsekin halusin muutosta. Suurin on talous ja sen haasteet.

On sitten kokonaan eri asia mitä painotetaan ja kuinka tasapainossa eri toimet ovat keskenään. Niitä toivonkin vielä tarkasteltavan esim. työttömiin kohdistuvien toimien osalta. Kuten olen aiemmin jo kirjoittanut, viitaten siihen, että työttömät olisivat henkilölle oikean etuuden piirissä. 

Mutta iso kuva on pääasia ja sitä olisi tärkeä päästä toimeenpanemaan.

On kuitenkin niin, että hallituksen alkutaivalta on värittäneet jatkuvat kohut vanhoine kirjoituksineen. 

Hallituksessa on neljä puoluetta. Ne eivät jaa kaikissa asioissa näkemyksiä, mutta olivat riittävän lähellä saadakseen aikaiseksi yhteinen hallitusohjelman. Talous lienee se liima joka tämän mahdollisti- ja mahdollistaa. 

On käynyt selväksi, ettei hallitusyhteistyö ole "teetä ja sympatiaa". 

Nyt ministeri Anders Adlercreutz(r.) on ottanut blogissaan kantaa hallitusyhteistyön jatkumiseen. Hän toteaa taloudesta: "Talouden näkökulmasta lopputulos oli hyvä. Ohjelma toteuttaa toimia, joilla julkista taloutta tasapainotetaan kuuden miljardin euron edestä. EU-politiikan linja pysyy ja ilmastotavoitteista pidetään kiinni. Menoleikkauksia tehdään niin, että koulutuksen rahoitus turvataan. Ympäristön perusrahoitukseen ei myöskään kajota. "

On kuitenkin hyvä havaita se, mitä hän kirjoittaa hallituskumppani perussuomalaisista: "Perussuomalaisten ministereiden ja kansanedustajien ajatukset eivät ole tulleet meille RKP:n edustajille yllätyksenä. Yksityiskohtaisella tasolla ne kuitenkin olivat meille uusia."

Hän jatkaa: "Samalla kun arvoristiriidat, jotka vallitsevat RKP:n ja Perussuomalaisten välillä näyttävät vaikeilta yhteensovittaa, meillä on edelleen luottamus Petteri Orpoon."

Viime päivinä on kiistelty valtiovarainministeri Riikka Purran(ps.) asemasta ja opposition toiveesta keskeyttää eduskunnan istuntotauko. Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho(ps.) ilmoitti ettei aio tätä toivetta noudattaa. 

Kirjoitin 1.7 2023 blogissani hallitusyhteistyöstä näkemyksiäni. Totesin tuolloin: "Mutta Kokoomus(ja KD sekä RKP) joutuu jatkossakin varautumaan mahdollisuuteen arvopohjaan liittyvien kysymysten "yllättäessä" kumppanit. RAUTALANKAA: PS ei ole sama puolue kuin mitä se oli Soinin aikaan."

Eli puhun siis aivan samasta asiasta kuin mihin Adlercreutz viittaa omassa blogissaan. 

Ja olen kertonut kirjassani ja itse asiassa jo silloin kun olin vasta aloittanut politiikassa, että PS:n tulee puolueena kestää hallitusvastuu. Vasta sitten se voi olla uskottava toimija eikä pelkkä oppositiosta huutelija. 

Nyt tuo happotesti on menossa. Perussuomalaista puoluetta testataan monin eri tavoin ja painetta tulee joka puolelta. Se pitäisi kestää. 

Kyse ei ole kuitenkaan enää ja vain siitä, kestääkö PS. Kyse on myös siitä mihin hallituskumppanit vetävät viivan. Ja RKP lienee jo siinä tilanteessa, että sen sietokyky on osin ylitetty. Vielä lainaus Adlercreutzin blogista: "Jos tällä hallituspohjalla heikennämme Suomen maakuvaa ja keskustelukulttuuria sekä Suomen vetovoimaa, kansallista yhtenäisyyttä ja poliittista vuoropuhelua, niin silloin kompromissien hinta on liian iso."

Olen usein todennut, että kun hallitusvastuuseen mennään, tulee KAIKKIEN ymmärtää mitä se tarkoittaa. Se tarkoittaa paitsi hallitusohjelman kunnioittamista, niin myös erilaisten sopimusten ja sanomattakin selvää- lakien noudattamista. Mutta myös sitä, miten käyttäydytään, puhutaan ja kirjoitetaan. Eikä vain ministerien osalta vaan eduskuntaryhmien. He kaikki edustavat puoluettaan, mutta samalla myös yhteistä hallitusta. 

Jos nyt vedän hieman mutkia suoriksi, niin oppositiossa on "varaa" olla hieman värikäs ja kärjistää sekä kyseenalaistaa. Se on opposition tehtävä. Hallituksessa olet vastuussa myös hallituskumppaneille ja edustat samalla Suomea kansainvälisillä foorumeilla. 

Olen ennustanut, että perussuomalainen puolue ei tule kestämään hallitusvastuuta. En näe mitään merkkejä siitä, että minun pitäisi vetää ennustustani pois. Korostan samalla, että minä en suinkaan toivo heidän epäonnistuvan. Toivon, että he näyttävät minun olevan väärässä. Tarkennan myös asiaa siten, että osa vastuun kantamisesta on kyky yhteistyöhön. Aito kyky. 

Mutta palaan tuohon edellä lainaamaani Anders Adlercreutzin mainioon blogiin ja arvoristiriitoihin. Olen aika lailla varma, että juuri niihin tämä hallitus tulee kaatumaan. 

Miksi? Koska arvoristiriidat tulevat olemaan jatkuvia. Hallitus antoi 11.7 2023 julkilausuman

Sen mukaan todettiin itse asiassa aivan päivänselviä asioita. "Hallitus ja sen jokainen ministeri irtisanoutuu rasismista ja kaikenlaisesta ääriajattelusta sekä sitoutuu omassa työskentelyssään aktiiviseen työhön rasismia vastaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti." 

Kysyn, mitä tämä "kaikenlainen ääriajattelu" tarkoittaa perussuomalaisille tai RKP:lle? Jos ja kun hallituspuolueet käyvät keskustelua pelisäännöistä, niin annan kotitehtävän: Määritelkää mitä te ymmärrätte "kaikenlaisella ääriajattelulla". 

Minä en nimittäin jaksa uskoa, että saatte siitä aikaiseksi yhteistä käsitystä ja siten, olette jatkossakin tilanteessa jossa joudutte tulkitsemaan mitä joku on taas tarkoittanut ja onko se esim. Suomi-kuvaa vahingoittavaa. 

Mikään julkilausuma tai tiedote ei merkitse yhtään mitään, jos  kaikki eivät ymmärrä sitä samalla tavoin ja jos kaikki eivät ole oikeasti sen sisältämien sanojen takana- teoilla. Kaikki muu on puhtaaksi pesemistä ja vaikeiden asioiden siirtämistä piiloon. 

Arvopohja kaatoi Kokoomuksen ja Keskustan mukaan hallitusyhteistyön Sipilän hallituksessa kesällä 2017 silloisen perussuomalaisen puolueen kanssa. 

Kuha muistutan. 
















Kommentit

  1. "Arvopohja kaatoi Kokoomuksen ja Keskustan mukaan hallitusyhteistyön Sipilän hallituksessa kesällä 2017 silloisen perussuomalaisen puolueen kanssa."

    Vai olisiko se sittenkin ollut Orpon, Sipilän ja Soinin yhdessä valmistelema loikkaus, jolla nollattiin Perussuomalaisten äänivalta ilman, että Keskusta tai Kokoomus joutuisivat maksamaan siitä mitään poliittista hintaa. Presidenttikin virnisti ja puhui lehmänkaupoista. Nyt mitään tuollaista ei ole luvassa, ja Orpon puheet ovatkin sitten sen mukaisia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit