Rahat loppu, myydään volvo

 

Olen kirjoittanut monesti sotesta ja hyvinvointialueuudistuksesta. Ja verrannut sitä Sipilän hallituksen vastaavaan yritykseen.

Tässä kolme esimerkkiä:

1.10 2021 Mikä ihmeen hyvinvointialue?Aluevaalit?

15.11 2021 Pohjaton kaivo ja oma kylpytynnyri jokaiselle

17.12 2021 Aluevaalit- äänestääkö vai ei?

Olen korostanut erityisesti yhtä asiaa: tulevaa kustannuskehitystä. Lainaan, taas kerran, hallituksen omaa esitystä: "THL on arvioinut että sosiaali- ja terveydenhuollon menot kasvavat reaalisesti noin 17 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Alueelliset erot arvioiduissa menojen kasvuissa ovat merkittävät johtuen erityisesti väestörakenteen muutoksista. Palvelutarpeen lisäksi menoja kasvattavat muun muassa palkat ja hinnat."

Ote hallituksen esityksestä s.233: "Uudistuksen toimeenpano ei alentaisi automaattisesti sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen menoja." Lisää samalta sivulta: "THL:n arvion mukaan väestön palvelutarpeen kasvu aiheuttaa 2020-luvulla noin 1,2–1,3 prosentin vuotuisen kasvupaineen sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin."

Lopuksi vielä lainaus: "Uudistuksen avulla tavoiteltava julkisen talouden menojen kasvun hillintä edellyttäisi kunkin hyvinvointialueen väestön sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelutarpeiden ymmärtämistä ja sen mukaista voimavarojen kustannusvaikuttavaa kohdentamista sekä tehokkaan palvelutuotannon pitkäjänteistä, kyvykästä johtamista."

Sipilän hallitus pyrki leikkaamaan tätä tulevaa kustannuskehitystä oman hallitusohjelmansa mukaisesti 3 miljardilla eurolla. Tämä hallitus ei sellaista siis tavoittele vaan säästöjä tulee jos on tullakseen...sitten joskus. 

Siinä se on vissi ero!

Nyt sitten uutisoidaan uusien hyvinvointialueiden johtajien palkoista. 

Samaan aikaan kipuillaan hoitoalan neuvottelujen kanssa ja  koska ne eivät etene, niin hoitoalalla on alkanut tänään lakko kuuden sairaanhoitopiirin alueella. 

Lisäksi STM haluaa turvata potilasturvallisuutta määräämällä tarvittaessa hoitajia töihin. 

Jännite kasvaa.

Moni meistä muistaa Sari Sairaanhoitajan vuodelta 2007. Sen opetus taisi olla ainakin se, ettei politiikkojen pidä mennä sotkeutumaan työmarkkina-neuvotteluihin.

No näin on taas kuitenkin tapahtumassa. Ja vieläpä hallituksen riveistä, jos YLE:n uutiseen on luottamista ja miksei olisi. 

Tuossa edellä kerroin taas kerran, millainen rahoitustaakka on tulossa tuleville hyvinvointialueille. Kun valtiolta odotetaan rahoitusta hoitoalan kiistan ratkaisemiseksi, niin rahoituksen tarve vain kasvaa alueilla. Siis kaiken muun lisäksi.

En ole lainkaan sitä mieltä etteikö hoitoalan palkkoja pidä korottaa. Mutta kysyn taas kerran, että mistä rahat?

Velanotolla, verotuksen kiristämisellä vai...priorisoimalla? Kallistun tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Ja se taas tarkoittaa sitä, että hyvinvointialueuudistuksen tavoitteita olisi syytä tarkistaa todella kriittisesti ja ottaa myös kunnianhimoisempi talouskuri mukaan. Aivan kuten Sipilän hallituksella oli tavoitteena.

On aivan kestämätöntä luetella miljoonia asioita johon pitää olla lompakko levällään, mutta samaan aikaan  ei kerrota juuri mitään keinoa millä tämä kaikki maksetaan.

Tulevilla ja jo aloittaneilla hyvinvointialueiden päättäjillä onkin aivan järjettömän kova vastuu osata ja uskaltaa tehdä karsintaa eli priorisoida sitä mikä on tärkeää ja mikä on vielä tärkeämpää. 

Olin erittäin kriittinen hyvinvointialueuudistukseen liittyen. Nyt alan olla jo epätoivoinen ja vastainen. Tästä tulee katastrofi.







Kommentit

  1. Yritetään välttää katastroofia! Mutta kyllä tilanne on todella haastava. Jos hva tekee yhden tappiollisen tilinpäätöksen, niin on vain seuraava vuosi aikaa korjata se. Ellei onnistu niin hva joutuu selvitystilaan, mikä voi johtaa yhdistymiseen toisen hva:n kanssa. Ja mistä säästöt…

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit